Collegium Artisticum nastavio rad
0

Anđelić-Galić: Kad je sve krenulo dobro, dogodio se Bećirović

Piše: A. Dž.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kulturna javnost ostala je prije nekoliko dana zgrožena beskrupuloznim potezom rukovodstva Centra Skenderija, kada je Gradsku galeriju Collegium Artisticum, usred jednog od najvažnijih događaja u godini, jubilarne 65. izložbe u povodu Dana državnosti, ostavio bez struje.

Struja je ponovo uključena, a Collegium Artisticum je nastavio svoj rad, ali gorak okus u ustima ostao je zbog nerazumijevanja umjetnosti te njenog položaja i važnosti u društvu.

Danas je izložbu, posljednjeg dana njenog održavanja, posjetio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, a rukovdstvo Galerije još jednom je podsjetilo na nemili događaj. Direktorica Collegium Artisticuma Gordana Anđelić-Galić kazala je da je isključenje struje došlo u trenutku kada je veliki broj posjetitelja dolazio da pogleda izložbu.

"Žao nam je što je do toga došlo u ovom trenutku, jer u posljednjih nekoliko mjeseci posjećenost Galerije je izvanredna. Dešava se nešto što se godinama nije dešavalo, a to je da nam redovno dolaze učenici, što je veoma važno, jer mi drugačije ne možemo odgajati likovnu publiku. Da su ljudi kao što je naš direktor na vrijeme učili, možda bi bolje razumijevali umjetnost i šta znači galerija za jedan grad. Taman kad smo dobili zamah i kad je sve krenulo dobro, dogodio se gospodin Bećirović", kaže Anđelić-Galić.

No, nestanak struje je samo jedan u nizu problema s kojima Collegium Artisticum godinama "kuburi". Poznato je da cijeli prostor prokišnjava, a grijanje radi samo nekoliko sati dnevno.

"Gospodin Bećirović o tome ne razmišlja. Njemu nije problem što sve prokišnjava, što su kante posvuda, što naši radnici rade u ledarama. Danas je toplije jer nam je gradonačlenik došao u posjetu. Mi se nadamo da će gradonačelnik nešto češće navraćati kako da bi se radnici ugrijali", ističe direktorica Collegium Artisticuma i ugledna umjetnica.

No, unatoč svakodnevnoj marginalizaciji kulture i pokušajima gušenja umjetničkog djelovanja, umjetnici su, kaže Anđelić-Galić, pokazali da mogu raditi i pod svijećama.

"Ipak se nadamo da će država imati sluha i na mjesto direktora staviti nekoga ko razumije šta je umjetnost i sport. Gospodin Bećirović ne razumije da je ova galerija starija od vremena koje je on proveo na svojoj funkciji. Ona živi tolike godine i nikada nije bila u takvoj situaciji, nikada joj se nije gasilo svjetlo", govori Anđelić-Galić i dodaje da su oni dokaz da se na osnovu kvalitetne umjetnosti može zarađivati novac.

"Ne moramo izlagati šund da bismo se održavali, a to znači da ni direktor to ne mora raditi da bi se održavao, nego treba znati na koji način pronaći novac. Galerija i Centar će nadživjeti gospodina Bećirovića, samo to njemu sada nije jasno", zaključuje Anđelić-Galić.