Kultura
0

Ana Rucner će održati koncert filmske muzike u BKC-u

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
Željko Kozina (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Čuvena hrvatska čelistkinja Ana Rucner održat će, 23. augusta u 21 sat, koncert filmske muzike "Ana Rucner & prijatelji". Koncert će se održati u okviru 19. Sarajevo Film Festivala (SFF), a Anu će pratiti bh. muzičari. Kao gosti će nastupiti Goran Karan, Halid Bešlić, Lejla Jusić te gost iznenađenja.

Kako organizatori navode, ovaj koncert dat će jednu novu dimenziju SFF-u i svima onima koji vole film i filmsku muziku.

"Prošlo je godinu dana kako sam sa Željkom Kozinom, organizatorom koncerta, pričala kako bi bilo lijepo sviratu filmsku muziku u jednom ovakvom ambijentu i festivalu. Ja sam se prije 10 godina zaljubila u muzičara Lalo Schifrina, autora teme 'Mission: Impossible'. Uz njega sam osjetila veliku povezanost sa filmom. Izvodit ćemo krasna filmska djela iz 'Pulp Fictiona', 'Pirata sa Kariba', 'Nafake', 'Kod amidže Idriza'... Imam tremu, ali onu pozitivnu. Vrlo sam uzbuđena, jer ću prvi put izvoditi ovu muziku na koncertu. To je jedan lijepi izazov. Veselim se, jer je tu jedna krasna ekipa. Jučer smo imali prvu probu i super je prošla. Nisam puno nastupala u Sarajevu i ovo mi je prvi koncert ovog tipa", rekla je Ana na konferenciji za medije.

Aranžer i kompozitor Đelo Jusić na ovom koncertu nastupit će u ulozi dirigenta, a navodi kako je napravljen odličan izbor muzičara ta da će svirati i Sarajevski gudački ansambl, ali i brojni drugi muzičari poput udarača, pijanista i sazista.

"Pripreme za ovaj koncert krenule su još prije 10-ak mjeseci, od načina izvedbe do izbora muzičara. Već u oktobru smo imali načelnu saglasnost Mirsada Purivatre da se koncert održi u okviru SFF-a. Opredijelili smo se za domaće muzičare i cijelom koncertu smo htjeli dati domaći štih. Sve ove teme su bezbroj puta obrađivane u svijetu, a mi smo ih htjeli obraditi na jedan sasvim novi način i u bosanskom štihu. Htjeli smo napraviti nešto što ni u jednom trenutku neće biti dosadno. Neće dugo trajati, budući da se radi o 14 kompozicija, a ako publika bude zadovoljna, spremni smo i za bis", rekao je Željko Kozina, organizator koncerta.

Sve karte za koncert su već rasprodane, a jedan manji dio bit će pušten u prodaju 22. augusta.

Što se gostiju koncerta tiče, Ana kaže kako je sa Goranom Karanom već i ranije sarađivala na pjesmi "Adam i Eva", a na koncertu će Karan izvesti "Eye of the Tiger". „Posebno mi je zadovoljstvo što je Halid Bešlić pristao da gostuje na koncertu, a nastupit će sa pjesmom 'Malo je malo dana'. Lejla Jusić je jedna prekrasna mlada dama sa kojom ranije nisam sarađivala, a izvest će temu iz 'Čarobnjaka iz Oza'“, najavila je Ana.

Koncert je koncipiran kao show, a pripremljena je posebna produkcija. Zagrebačka dizajnerica Greta Gudelj pripremila je posebne kostime i haljine za Anu, koje će ona oblačiti prema muzici.

Pored Sarajevskog gudačkog ansambla, sa Anom će nastupiti i Sarajevska ritam sekcija.