UNESCO
0

Amerikanci uništili ostatke drevnog grada

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američke vojne jedinice napravile su velika oštećenja na istorijskim ostacima drevnog grada Vavilona koji se nalazi na području današnjeg Iraka - navodi se u izvještaju UNESCO-a.

U izvještaju se dodaje da su teška oklopna vozila američkih jedinica prelazila preko ostataka Babilonskih svetih mjesta, a da je vojska ravnala zemlju buldožerima i kopala rovove u dužini od nekoliko stotina metara na mjestima jednog od svjetskih najvažnijih arheoloških nalazišta.

UNESCO zahtijeva da Babilon bude proglašen svjetskom baštinom i u budućnosti zaštićen od svih vrsta vandalizama. 

"Babilon je mjesto gdje su nekad bili slavni viseći vrtovi, jedan od sedam Svjetskih čuda, grad star više od četiri hiljade godina, i nalazi se 90 kilometara južno od Bagdada. Nakon što su 2003. godine ušli na teritoriju Iraka Amerikanci su zauzeli baš područje Babilona i imenovali ga Alfa kampom", ističe se u izvještaju.

Već nakon prvih ulazaka američkih vojnika na područje Babilona, britanski arheolozi javljali su da su ostaci grada pretrpjeli velika oštećenja. Prema njihovim izvještajima, devet rezbarija zmajeva koje su Babilonska obilježja i 2 600 godina stara Istar vrata uništena su i pokradena za vrijeme boravka američke vojske na tom području. 

Odgovor američke vojske bio je takav da bi oštećenja Babilona bila još i veća da oni nisu  bili tamo.

Stručnjaci UNESCO-a napomenuli su da oštećenja i krađe koja je Babilon doživio nisu započela dolaskom američkih trupa na to područje, ali nisu ni prestala njihovim odlaskom, te dodaju da su oštećenja započela već za vrijeme 19. vijeka kada su mnogi arheolozi dolazili u Babilon i odnosili iz njega artefakte koji se danas nalaze u najpoznatijim svjetskim muzejima.
Bez obzira pod čijom vlašću područje nekadašnjeg Babilona bilo, krađe i uništavanja se ne zaustavljaju. Na crnom tržištu ostaci Babilona dostižu nevjerovatne iznose i upravo to podstiče na dalja razaranje i otuđivanja - prenosi AP. 

UNESCO se suočava s problemom što u iračkim vlastima koje sada kontrolišu  područje Babilona ne pronalazi saveznike koji će podržati ideju očuvanja vrijednih ostataka sad dok još nisu učinjene nepopravljive 

štete.