Kultura
0

Američko vjenčanje hara Box Officeom

Klix.ba
Ovog vikenda prvo mjesto na sjevernoameričkom Box Officeu pripalo je filmu "American Wedding", trećem nastavku mega popularne komedije "American Pie".

Treći nastavak Američke pite inkasirao je 34,3 miliona dolara za svog prvog vikenda prikazivanja. Film je ostvario sjajan uspjeh usprkos podijeljenim mišljenjima kritike i gubitku nekoliko članova glumačke postave iz prva dva dijela - Shannon Elizabeth, Mena Suvari, Chris Klein i Tara Reid.

Američko vjenčanje je inkasiralo 11 miliona dolara manje od Američke pite 2 iz 2001., a oko 15 miliona više od originala iz 1999.

Ocrnjen od kritičara Gigli, film sa Benom Affleckom i Jennifer Lopez, već je bio osuđen na neuspjeh. Gigli je za svog prvog vikenda inkasirao samo 3,8 miliona dolara i dospio tek na 8. mjesto Box Officea, iza sjajnog animiranog filma "U potrazi za Nemo" koji se već 10 sedmica nalazi među deset najgledanijih filmova. 'Nemo' je za to vrijeme inkasirao fenomenalnih 320 miliona dolara. Na drugo mjesto pao je prošlosedmični šampion "Spy Kids 3D: Game over" s zaradom od 20,1 miliona dolara.

Disneyjev "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl" kojeg ćemo ove godine moći gledati na 9. Sarajevo Film Festivalu našao se na trećem mjestu i pritome inkasiravši 19,1 miliona dolara.

Top 12 najgledanijih filmova ovog vikenda je inkasiralo 133 miliona dolara, što je za 6% manje nego istog vikenda prošle godine, kada je "Signs" osvojio Box Office sa zaradom od 60,1 miliona.