{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američko-iranski pisac Reza Aslan u ponedjeljak u Sarajevu promovira knjigu

11.6.2014. u 14:22
19
10
Američko-iranski pisac Reza Aslan u ponedjeljak u Sarajevu promovira knjigu
19
Nakon što je prije nekoliko sedmica u Buybookovom izdanju objavljena knjiga "Zealot: Život i vrijeme Isusa Nazarećanina", Reze Aslana, američko-iranskog autora, univerzitetskog profesora i stručnjaka za religijska pitanja s Univerziteta Kalifornija, izdavačka kuća Buybook u saradnji s Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini, ugostit će Rezu Aslana, te u prisustvu autora 16. juna u 19:30 sati u hotelu Europe upriličiti promociju ovog naslova.
Uz pozdravno obraćanje direktora izdavačke kuće Buybook Damira Uzunovića i atašea za kulturu Američke ambasade u Sarajevu Erica Catalfamoa, kao uvodničar na promociji prisutnima će se obratit Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar.

Kovač je objavio nekoliko prevoda zapaženih naslova iz oblasti islamistike kao što su: "Islam 2000", "Nesveti rat", "Islam pod opsadom", "Muhammed: poslanik za naše vrijeme", "Spiralne stepenice", "Kratki vodič kroz Kur'an", "Govor i moć izražavanja", "Kriza islamske civilizacije", a pored toga Kovač je urednik i priređivač knjige "Islam kao globalni izazov".

Uz Mirnesa Kovača na promociji će učestvovati profesori Mato Zovkić i Enes Karić. Mato Zovkić je penzionisani profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom za Novi zavjet. Profesor Zovkić je i delegat kardinala Puljića za kontakte s drugim religijama i dugogodišnji katolički suradnik Međureligijskog vijeća BiH. Enes Karić je redovni profesor povijesti tumačenja Kur'ana na Fakultetu islamskih nauka. Profesor Karić objavio je prijevod Kur'ana na bosanski jezik 1995. godine u izdanju Bosanske knjige.

Reza Aslan je svjetski poznati pisac i poznavalac religija. Njegova prva knjiga "No god but God: The Origins, Evolution, and Future of Islam" prevedena je na trinaest jezika i Blackwell ju je proglasio jednom od sto najvažnijih knjiga u posljednjem desetljeću. Autor je i knjige "How to win a Cosmic War: God, Globalization, and the End of the War on Terror", kao i urednik Tablet & Pen: Literary Landscapes from the Modern Middle East. Rođen u Iranu, živi u New Yorku i Los Angelesu.

Prije dvije hiljade godina putujući jevrejski propovjednik i čudotvorac hodao je Galilejom, okupljajući sljedbenike kako bi uspostavio ono što je nazivao "Kraljevstvom Božijim“. Revolucionarni pokret koji je pokrenuo, toliko je prijetio ustaljenom poretku da su ga na kraju uhvatili, mučili i razapeli kao državnog neprijatelja.

Decenijama kasnije, njegovi sljedbenici će ga nazvati Bogom.

Istražujući mitove kreirane vjekovima, Reza Aslan baca novo svjetlo na Isusa, jednog od historijski najuticajnijih i najzagonetnijih likova, posmatrajući ga kroz prizmu burnog vremena u kojem je živio, vremena preplavljenog apokaliptičnim žarom u Palestini prvog vijeka. Bilo je to vrijeme kada je veliki broj jevrejskih proroka, i onih koji su se izdavali za mesije, hodao Svetom zemljom, prenoseći Božije poruke. Bilo je to vrijeme zelota, fanatičnih nacionalista, koji su smatrali da je otpor rimskoj okupaciji dužnost svakog Jevreja.

Suprotstavljajući Isusa iz evanđelja historijskim izvorima, Reza Aslan opisuje čovjeka punog uvjerenja i strasti, ali punog i kontradiktornosti; čovjeka mira koji je potaknuo svoje sljedbenike da se naoružaju mačevima; egzorcistu i iscjelitelja koji je pozvao svoje učenike da njegov identitet sačuvaju u tajnosti; i naposljetku, buntovnog „Kralja Jevreja“ koji obećanje da će se osloboditi Rima nije ispunio. Aslan istražuje razloge zbog kojih je ranokršćanska crkva odlučila da Isusa radije predstavi kao mirovnog duhovnog učitelja nego politički svjesnog revolucionara. I bori se sa zagonetkom kako je Isus razumio sebe, s misterijom koja je u središtu svake kasnije tvrdnje o njegovom božanstvu.

"Sjajano, inteligento štivo koje se čita u jednom dahu"; Los Angeles Times

"Posebno djelo puno otkrića, koje će se i vjerniku i skeptiku činiti iznenađujućim, zanimljivim i originalnim"; Jon Meacham, dobitnik Pulizterove nagrade

Više o knjizi i autoru na rezaaslan.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: