{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američko-bosanski pisac Ismet Prcić predstavlja roman "Krhotine" u BiH

13.5.2014. u 14:29
43
2
Američko-bosanski pisac Ismet Prcić predstavlja roman "Krhotine" u BiH
43
Američko-bosanski pisac Ismet Prcić predstavlja roman "Krhotine" u BiH
U izdanju izdavačke kuće Buybook u biblioteci "Savremena bh. književnost" objavljen je roman "Krhotine", američko-bosanski autora Ismeta Prcića. Promocije su zakazane za kraj maja i početak juna u Tuzli i Sarajevu, prisustvovat će im i sam Prcić.
"Krhotine", njegov roman prvijenac, objavljen 2011. godine u SAD-u, koji je dobio brojne pozitivne kritike, a New York Times ga je uvrstio među stotinu najboljih knjiga 2011. godine, konačno se pojavio u svom bosanskohercegovačkom izdanju.

Iako nije bio u prilici sam preveseti svoju knjigu, što mu je bila želja, Prcić je blisko sarađivao na prijevodu s Buybookovom prevoditeljicom Amrom Pašanović, pa je tako svaki dio prijevoda slat njemu na pregled, nakon čega bi ga on dorađivao, a neke dijelove i sam prevodio ili dodavao nešto novo, da bi ova knjiga koja je napisana na engleskom, bila vjerno prenesena na Ismeteov maternji jezik.

Ismet Prcić rođen je 1977. godine u Tuzli. U SAD je emigrirao 1996. godine. Magistrirao je engleski jezik i pisanje na UCI (University of California, Irvine), predaje dramu na Clark Collegeu u Vancouveru, u državi Washington. Koautor je scenarija za film "Imperial Dreams" prikazanog na Sundance Film Festivalu 2014. godine. Živi u Portlandu u Oregonu.

Krhotine, izvanredni i provokativni roman Ismeta Prcića, priča je o mladom Bosancu istog imena, koji je napustio ratom razorenu domovinu, i o njegovoj borbi da pomiri svoju prošlost sa svojim sadašnjim životom u Californiji. Da bi se riješio krivice koja ga izgriza zato što je ostavio svoju porodicu u ratu, savjetuju ga da sve zapisuje. Rezultat toga je mnoštvo uspomena, ispovijesti i fikcije: dirljiva i duhovita sjećanja na djetinjstvo u Tuzli prepliću se s mučnim i tužnim pismima majci o izazovima života u novom svijetu. Kako Ismet nalazi uporište u sadašnjosti, prošlost izmiče, a njegovo pisanje se dodatno komplikuje pričama ispričanim iz perspektive drugog mladića – stvarnog ili izmišljenog – Mustafe, koji se pridružio specijalnoj jedinici i ostao u Bosni da se bori. Kada Mustafina priča zasjeni Ismetov novonastali identitet, čitalac je primoran da skuplja fragmente života koji je postao jezivo neprepoznatljiv, čak i onom koji ga živi.Krhotine su uzbudljivo štivo, užasna priča o ratu, sazrijevanju i emotivna saga o rasparčanoj porodici.

Ovo su neke od kritika koje je dobio njegov roman:

"Impresivan, domišljat, probija granice konvencije, logike, hronologije... Ambiciozan i dubok... [Prcić] je uspio napisati uznemirujući i snažan roman"; New York Times Book Review.

"Strastven, duhovit i stvaran, a takođe mnogo govori o ratu, izgnanstvu, krivnji i strahu"; Chicago Sun Times.

"Prcić bilježi ludilo rata i njegove trajne posljedice"; Publishers Weekly.

"Zaigran, ali iskren prvijenac. Veoma detaljan. Prcić je odvažan, saosjećajan talent"; Kirkus Reviews.

Autor za nekoliko dana dolazi u BiH, pa prvo slijedi promocija u Tuzli krajem maja, a zatim u junu u Sarajevu. Čitatelji će ubrzo biti u prilici pobliže upoznati ovog autora, a knjiga je od juče u prodaji u Buybooku po cijeni od 20 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: