"Trojanska žena"
4

Američki studenti napravili predstavu o ratu u BiH

Klix.ba
U Teatru Schuster Univerziteta Gannon u Pennsylvaniji danas će biti odigrana predstava pod nazivom "Trojanska žena". Riječ je o snažnoj antiratnoj drami koja govori o ratu u Bosni i Hercegovini i snazi žene.

"Obračunavanje s nasiljem većim nasiljem ne vodi nigdje", kazala je rediteljica Alaina Manchester.

Riječ je o adaptaciji Ellen McLaghlin koja daje savremeni zaplet drevnom grčkom tekstu povezujući ga s iskustvima bosanskih izbjeglica iz rata.

"Kada smo uzeli adaptaciju raspravljali smo o bezvremenskim temama kao što su rasipanje rata, majčinstvo, preživljavanje, sposobnost žene da preživi, ali i o načinu na koji se mediji igraju s tim, oni veliki i društveni mediji koji oblikuju rat prema vlastitim potrebama", kazala je Machester.

U predstavi glume Jessica Annunziata, Isa Foltz, Petra Shearer, Gara Dixon, Nicholas Emmanuel, Riley Hessel, Amy Benkovich, Camryn Grey, Cheyenne Stefano, Brady Bizon, Justin Karns, Brian Bowersox, George Meucci i Nico Lombardo.

Za predstavu ih je pripremao Alex Holbrook koji je našao poveznicu između rata u BiH i Trojanskog rata.

Za tragičnu muziku koja dočarava noćnu moru kroz koju će likovi ove predstave proći zadužen je Elias Kerr. Rediteljica Manchester poručila je kako žele ostaviti snažan utisak.

"Rat je besmislen, nikada ne prolazi bez nevinih žrtava i suprotan je stvaranju", kazala je.

Premijera predstave zakazana je za večeras, a igrat će se tri dana. Repriza je planirana u oktobru.