Festival gitare
0

Američki gitarista oduševio publiku obradom bh. muzike

Sarajevo-x.com
U sali Doma Oružanih snaga BiH održan je drugi po redu koncert u okviru Prvog međunarodnog festival gitare Sarajevo. Publici se predstavio američki gitarista Alan Thomas, koji trenutno živi u Velikoj Britaniji.

Na repertoaru su se našla djela savremene gitarističke umjetnosti, obrade Lennona i McCartneyja kao i kompozicije koje je komponovao sam Thomas. Sarajevska publika je imala priliku uživati u djelima inspirisanim afričkim ritmovima i plesovima, ali je posebno oduševljenje izazvalo izvođenje obrade tradicionalne bh. muzike. Umjetnik je naglasio kako smatra da Bosna i Hercegovina i prostor Balkana imaju izuzeno bogatu muzičku riznicu, te kako uživa u obradama muzike sa ovih prostora. Interes za muziku sa Balkana proistekao je iz saradnje sa poznatim gitaristom Denisom Azabagićem.

Večeras (petak) je na repertoaru Prvog međunarodnog festivala gitare Sarajevo koncert Ryujia Kunimatsua, japanskog gitariste mlađe generacije. Koncert će biti održan u prostorijama Doma Oružanih snaga BiH u 20:00 sati. Ulaznice za koncert je moguće rezervisati na web-stranici Festivala www.sigf.ba.