Kultura
0

Američki genije u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Kurt Elling je bez sumnje jedan od najznačajnijih jazz pjevača današnjice. Svojim albumima zaslužio je osam nominacija za Grammy, već trinaest godina zaredom osvaja nagrade magazina Downbeat, a desetu godinu zaredom žiri kojeg čine muzički kritičari proglašava ga najboljim jazz pjevačem godine. Za 2008. godinu i čitaoci ovog uglednog magazina proglasili su ga najboljim, a istu nagradu peti put od 1998. godine dodijelili su mu i čitatelji JazzTimesa.

Respektabilna je lista umjetnika sa kojima je do sada sarađivao, kao i značajnih festivala i koncertnih dvorana u kojima je nastupao. Britanski The Guardian nazvao ga je “istinskim muzičkim fenomenom”.

Njegov repertoar obuhvata moderne interpretacije standarda kao i vlastite autorske kompozicije, u kojima ćete pronaći improvizaciju, scat, recitaciju ali i poeziju koja se referira na djela Rilkea, Prousta, Rumija ili Nerude. Također izvodi i kompozicije modernijih autora rijetko izvođene u vokalnom jazzu, primjerice Pata Methenyja, Johna Coltranea, Joea Zawinula, Herbieja Hancocka, Courtneya Pinea, Bobbyja Watsona. Poznat je i po tekstovima kojima obogaćuje postojeća sola velikana jazza poput Waynea Shortera, Keitha Jarretta, Dextera Gordona ili Pata Methenyja.

Washington Post je objavio: “Još od sredine devedesetih, nijedan jazz pjevač nije bio tako hrabar, dinamičan ili zanimljiv kao Elling. Njegovi albumi dokazuju ga jednim od najkreativnijih duša današnjeg jazza.”

Na posljednjem albumu Kurta Ellinga pod nazivom Dedicated To You, Elling izvodi repertoar sa čuvenog albuma Johna Coltranea i Johnnyja Hartmana. Album je snimljen uživo na koncertu u Lincoln Centru, a na albumu se kao specijalni gost pojavljuje saksofonista Ernie Watts, koji će biti gost i Ellingovog koncerta u Sarajevu. Kurt Elling otvorit će 3. novembra, u Bosanskom kulturnom centru, 13. izdanje Jazz Festa Sarajevo 2009, a dan kasnije održat će radionicu za muzičare i studente muzike.

Zahvaljujući bogatom baritonu - kojim pjeva u rasponu od četiri oktave - sjajnoj tehnici, muzikalnosti, osjećaju za ritam, fraziranju, scat i genijalnim improvizacijama i dinamici, Elling se dokazuje kao virtuozni interpretator, dok njegove izvedbe zrače uvjerljivošću i emocionalnošću.