Ambasador Austrije otvorio izložbu "Veličanstveni dodir prošlosti"

Klix.ba
16.1.2013. u 13:07
11
1
Ambasador Austrije otvorio izložbu "Veličanstveni dodir prošlosti"
11
1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12
U prisustvu brojnih zvanica sinoć je svečano otvorena 12-ta izložba u galeriji Bela Vida. Izložba nosi naziv "Veličanstveni dodir prošlosti" i po prvi put je posvećena Bosni i Hercegovini.
Klasičnim enterijerom, za ovu priliku okupanim tonovima petroleja, trule višnje, srebra i zlata, tim galerije Bela Vida akcenat je stavio na umjetnost, neopravdano zaboravljenu u užurbanom tempu današnjice.

Enterijeru, kao prizmi kroz koju je predstavljena prošlost naše multikulturalne sredine, ovaj put dodani su posebni i jedinstveni detalji - izložba 60-ak replika muzejskog nakita za čiju izradu su zaslužni zlatari Senad i Sead Sofić.

Replike, koje su u potpunosti ručno izrađene i čiji se originali nalaze u Zemaljskom muzeju BiH, uključuju nakit koje je nosilo bosansko plemstvo u Srednjem vijeku, broš iz 4. vijeka p.n.e. i prsten za koji se pretpostavlja da ga je nosio bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.

Na ovoj postavci predstavljena su i tri vrhunska umjetnika Ahmet Hundur, Mirza Huntić i Suzanne Arbanas.

Za profinjeni dizajn i stil klasičnog uređenja enterijera pobrinuli su se JUB, Hazarton, Minalli, Zart, Ligne Pure, Philips, Home Sweet Home i atelje Gata.

Postavku je svečano otvorio Nj.E. Donatus Knock, ambasador Austrije u BiH. Otvorenju su prisustvovali izvršni direktor Volskbanke u BiH prof. dr. Alexander Dedishchev, te predstavnice Ambasade Švedske u BiH Irene Westman i Armina Čengić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: