Kultura
0

ALU: Predstavljen konkurs udruženja britanskih dizajnera i art direktora

FENA
British Council prezentirao je danas studentima Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu (ALU) konkurs Udruženja britanskih dizajnera i art direktora D&AD pod nazivom "Studentska žuta olovka".

Riječ je o prezentaciji koju British Council, u saradnji sa ALU, organizira već četvrtu godinu kao dio projekta "Kreativno natjecanje". On ima za cilj da studentima ALU omogući učešće na ovom prestižnom svjetskom takmičenju u oblasti dizajna, koje se svake godine održava u Londonu.

Kako je kazala za FENU menadžerica za odnose sa javnošću British Councila Selma Gičević, kreativne konkurse svake godine postavljaju neki od vodećih svjetskih brendova, a ove godine među njima su i Puma, Red Bull, MTV, Lonely Planet i drugi.

Studenti čiji radovi budu nagrađeni mogu postati klijenti ovih vodećih svjetskih kompanija, jer se one svake godine u Londonu okupe zajedno sa najjačim grafičkim dizajnerskim kućama tražeći nove mlade talente.

Gičević pojašnjava kako se na konkurs mogu prijaviti svi studeni iz BiH, ne samo sa ALU. Kada je riječ o Akademiji likovnih umjetnosti, do sada su interesovanje za konkurs pokazali studenti Grafičkog i Produkt dizajna.

Konkursi se objavljuju u više kategorija, među kojima su advertising, rukotvorine, digitalni dizajn, produkt dizajn, muzički video, dizajn ambalaže i drugi.

Po okončanju konkursa, svi radovi budu izloženi na velikoj izložbi "Nova krv" u Londonu.

Današnju prezentaciju studentima odsjeka Grafičkog dizajna održao je osnivač dizajn agencije "Blast" iz Londona Martin Cox, dok će tokom dana još dvije prezentacije uz radionicu održati i direktor studentskih programa D&AD Ian Wilingham i predstavnik dizajnerske kuće "Conran and Partners" Alexander Muspratt.