|

Alternativna strana umjetnosti: Typo, graff i ja

Alternativna strana umjetnosti: Typo, graff i ja
0
S
Sarajevo-x.com
31.1.2011. u 12:23
0
komentara
0

dijeljenja
Alternativna strana umjetnosti: Typo, graff i ja
U sarajevskoj galeriji Black Box će 10. februara od 19 sati biti upriličena izložba "Typo, graff i ja" u kojoj će posjetioci moći uživati u autorskom radu dvojice sarajevskih umjetnika, Denisa Nemone Isakovića i Sandina Dream83 Međedovića.
Izložba, koja će trajati deset dana, rezultat je saradnje ovog dvojca, koji dugogodišnjim radom izučavaju alternativnu stranu umjetnosti kroz grafite, street art i grafički dizajn.

Nemone je pionir grafiti umjetnosti na bh. prostorima, a svojim radovima obilježio je cijelu jednu generaciju mladih umjetnika kojima je i dalje inspiracija. Dream83 svoje vizualne ideje godinama ispoljava kroz više medija: grafički dizajn, grafite (UTR Crew), dizajn unikatnih majica (Molimao) te VJ-ing (kao dio Repetitor VJz). Dvojac sarađuje već duže vrijeme, a ova izložba im nije prvi zajednički projekat.

"Typo, graff i ja" se bavi osnovom svega u vizuelnom izražavanju – slovom. Posjetioci će moći vidjeti alfabet u kojem je svako slovo urađeno tehnikom specifičnom za ulične umjetnike, te koje je, istovremeno, projicirano u svojoj analizi po principima grafičkog dizajna. Oblikovanje slova je težak zadatak uličnih crtača, ali i svih komercijalnih grafičkih dizajnera.

Denis i Sandin spajaju te svjetove kroz rad podijeljen u dvije cjeline. Zanimljivost ovog spoja tehnika i stilova je veća i zbog činjenice da u isto vrijeme metaforički spaja dva kontradiktorna svijeta. Sa jedne strane, svijet grafiti umjetnika uvjetovan underground statusom i slobodnim izražavanjem, a sa druge, svijet dizajna i tipografije koji je duboko utkan u današnju pop-kulturu kao i marketing prodaju.

Uz "alfabet", izloženi će biti i zajednički radovi na temu tipografskih plakata u kojima dvojac istražuje utjecaje na svoje umjetničko sazrijevanje, te specifičnosti elemenata subkultura, muzike i umjetnosti.

Galerija Black Box nalazi se u sarajevskoj ulici Vrazova, a atmosferu događaja upotpunit će funky zvuci sa DJ pulta Mr. Mehikana.

Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.