{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alternativna strana umjetnosti: Typo, graff i ja

S
31.1.2011. u 12:23
0
0
Alternativna strana umjetnosti: Typo, graff i ja
0
Alternativna strana umjetnosti: Typo, graff i ja
U sarajevskoj galeriji Black Box će 10. februara od 19 sati biti upriličena izložba "Typo, graff i ja" u kojoj će posjetioci moći uživati u autorskom radu dvojice sarajevskih umjetnika, Denisa Nemone Isakovića i Sandina Dream83 Međedovića.
Izložba, koja će trajati deset dana, rezultat je saradnje ovog dvojca, koji dugogodišnjim radom izučavaju alternativnu stranu umjetnosti kroz grafite, street art i grafički dizajn.

Nemone je pionir grafiti umjetnosti na bh. prostorima, a svojim radovima obilježio je cijelu jednu generaciju mladih umjetnika kojima je i dalje inspiracija. Dream83 svoje vizualne ideje godinama ispoljava kroz više medija: grafički dizajn, grafite (UTR Crew), dizajn unikatnih majica (Molimao) te VJ-ing (kao dio Repetitor VJz). Dvojac sarađuje već duže vrijeme, a ova izložba im nije prvi zajednički projekat.

"Typo, graff i ja" se bavi osnovom svega u vizuelnom izražavanju – slovom. Posjetioci će moći vidjeti alfabet u kojem je svako slovo urađeno tehnikom specifičnom za ulične umjetnike, te koje je, istovremeno, projicirano u svojoj analizi po principima grafičkog dizajna. Oblikovanje slova je težak zadatak uličnih crtača, ali i svih komercijalnih grafičkih dizajnera.

Denis i Sandin spajaju te svjetove kroz rad podijeljen u dvije cjeline. Zanimljivost ovog spoja tehnika i stilova je veća i zbog činjenice da u isto vrijeme metaforički spaja dva kontradiktorna svijeta. Sa jedne strane, svijet grafiti umjetnika uvjetovan underground statusom i slobodnim izražavanjem, a sa druge, svijet dizajna i tipografije koji je duboko utkan u današnju pop-kulturu kao i marketing prodaju.

Uz "alfabet", izloženi će biti i zajednički radovi na temu tipografskih plakata u kojima dvojac istražuje utjecaje na svoje umjetničko sazrijevanje, te specifičnosti elemenata subkultura, muzike i umjetnosti.

Galerija Black Box nalazi se u sarajevskoj ulici Vrazova, a atmosferu događaja upotpunit će funky zvuci sa DJ pulta Mr. Mehikana.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: