Uspjeh bh. umjetnice u Americi
8

Alma Telibečirević simbolima od pijeska priča historiju američkih starosjedilaca

Piše: Tatjana Sekulić
Alma Telibečirević
Bosanskohrecegovačka umjetnica i aktivistkinja Alma Telibečirević od jula prošle godine boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na studiju u oblasti odnosa s javnošću, komunikacija i žurnalizma. Međutim, nije zaboravila svoju veliku ljubav - umjetnost te je tokom boravka u SAD-u izrađivala simbole od pijeska. U Phoenixu će 27. februara imati izložbu.

Alma Telibečirević je u julu prošle godine otputovala u Phoenix u Arizoni, u okviru programa stipendiranja Hubert Humphrey Fellowship. S obzirom na to da je prije dvije godine slikala simbole pijeskom, odnosno stećke, i kroz njih predstavila svoj vid srednjovjekovne Bosne, odlučila je nastaviti baviti se time.

Tokom boravka u Americi pijeskom je naslikala simbole američkih starosjedilaca.

"Shvativši kolike mogćnosti ovdje postoje i da se ne moram nužno vezati samo za ličnu relaciju sa odnosima s javnošću, odlučila sam iskoristiti maksimum od svog boravka ovdje i nastaviti svoju umjetničku karijeru. Logičan slijed je bio da nastavim da se preispitujem i da kreiram u pravcu u kojem sam ranije već uspijevala da se izrazim. Sarađujući sa najvećim muzejom koji se bavi starosjediocima Amerike (Native Ameicans), muzejom u Phoenixu, imala sam mogućnost da se bolje upoznam sa njihovom kulturom, različitim izrazima i simbolima. Kultura starosjedilaca Amerike je toliko raznovrsna i bogata da naprosto nisam mogla odoljeti izazovu da pokušam kroz redizajn simbola iz moje perspektive kreirati "Simbole naslikane pijeskom 2", kazala je Telibečirević za Klix.ba

Željela je da i pijesak bude autentičan, pa je materijal donijela sa Floride, iz Kalifornije, ali i iz rezervata američkih starosjedilaca, odnosno sa vrha Kitt, koji se nalazi u Arizoni.

"Što se tiče izbora simbola pustila sam da me kao kod srednjovjekovne Bosne iskomuniciraju oni koji najsnažnije djeluju na moju percpeciju. Sam njihov simbolizam je višestruk i kompleksan, baš kao kod simbola sa stećaka, i pri tome komunicira u ime cijele jedne kulture. Različiti simboli su različito zastupljeni, ovisno o plemenima ili područjima gdje su živjeli. Mene je najviše privukao simbol Maze, koji predstavlja, prema verbalnoj historiji plemena O'odhan, labirint koji kreiramo tokom životnog puta i koji reflektira različita iskustva i izbore koje načinimo. U središtu tog labirinta svaka osoba bi trebala pronaći vlastite snove i ciljeve. Kada jedna osoba uspije stići do tog dijela, tu tek imamo konačnu mogućnost da se osvrnemo na napravljene izbore i kreirani put prije nego što nas bog Sunca pozdravi, blagosilja i prenese u drugi svijet", ispričala je Telibečirević.

Pijesak je prikupljala tokom putovanja na konferencije i profesionalna usavršavanja širom Amerike.

Njena izložba bit će otvorena 27. februara u jednom kafiću u centru Phoenixa.

"Izložba će biti otvorena uz kritički osvrt Fatime Talib iz Pakistana, također stipendistkinje HHH programa, koja iza sebe, osim reporterskog iskustva, ima jednako bogatu umjetničku edukaciju. Također, očekujem i kritički osvrt sjajne antropologinje Dragane Kantarević iz Beograda, koja je pokazala zanimanje za moj način rada i pristup komunikaciji simbolima", navela je Telibečirević, dodavši da neće imati vremena da izlaže u drugim američkim gradovima, ali je stvorila sebi mnoge mogućnosti i prilike za saradnju.

"Posljednjih šest sedmica programa namjeravam da radim u New Yorku za neku od vodećih galerija ili muzeja, kako bih mogla jednako razmijeniti već stečeno znanje sa sasvim novim perspektivama", kazala je.

Bh. umjetnica, koja u SAD-u ostaje do jula 2013. godine, istakla je da s nestrpljenjem očekuje reakcije na izložbu.