Kultura
0

Alkalaj saglasan da se potpiše sporazum o općem značaju ostvarenja projekta Ars Aevi

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj podržao je danas prijedlog vodstva projekta Ars Aevi da se pristupi dogovorima s predstavnicima nadležnih ministarstava i vlada, svih pet administrativnih nivoa - Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Federacije BiH, Republike Srpske i države BiH, koji će rezultirati potpisivanju sporazuma o općem značaju i kolektivnom prihvatanju razvojnih vrijednosti koncepta i ostvarenja Ars Aevi.

U otvorenom pismu koje je Alkalaj uputio generalnom direktoru Ars Aevia Enveru Hadžiomerspahiću naglašena su velika ostvarenja Fondacije Ars Aevi i Asocijacije Ars Aevi, kao i činjenica da još nisu potvrđeni politički interesi niti donesene administrativne odluke o osnivanju institucije Ars Aevi.

Svesrdno podržavajući organizaciju Ars Aevi, Alkalaj navodi da je sa zadovoljstvom primio vijest o uvrštavanju projekta Historija - Posthistorija - Budućnost u zvanični program ovogodišnjeg 53. Venecijanskog bijenala.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izrazilo je duboko uvjerenje da će taj projekt uime države BiH, kao jedan od njenih najboljih kulturnih ambasadora, dalekosežno doprinijeti ideji multikulturalnosti i općeljudske poruke o neophodnosti uklanjanja svih vrsta prepreka radi jedinstvene poruke mira i humanizma.

Alkalaj je u konačnici čestitao Hadžiomerspahiću na dosadašnjem radu i naporima koje čini na planu promišljanja kulturne politike i predstavljanja BiH na međunarodnom nivou.

Ističe se da MVPBiH veoma cijeni činjenicu da su Kolekciju Ars Aevi formirali uvaženi umjetnici iz svih dijelova svijeta, u saradnji s istaknutim institucijama za savremenu svjetsku umjetnost Italije, Slovenije, Austrije i Turske.

Također je pohvalio informaciju da će u narednim fazama obogaćivanja Kolekcije Ars Aevi sudjelovati partneri iz Crne Gore, Hrvatske, Grčke i Srbije.

"U sveukupnom internacionalnom promotivnom djelovanju poseban značaj u afirmiranju visokog ugleda Projekta Ars Aevi ima vaša višegodišnja saradnja s arhitektom Renzom Pianom. Dragocjena je i činjenica da su ovom čuvenom arhitekti, čiji izvedeni projekti u Evropi i u svijetu pobuđuju permanentan interes medija i posjetilaca, dodijeljena zvanja počasnog građanina Sarajeva i člana Akademije nauka i umjetnosti BiH", navodi se u saopćenju MVP-a BiH.