Kultura
229

Alisa Bakamović Teletović, savremena umjetnica: Zašto sam se iz daleke Australije vratila u BiH

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Savremena bh. umjetnica Alisa Bakamović Teletović, inače rođena Mostarka sa adresom u Sarajevu, imala je 18 godina kad je u našoj zemlji počeo rat. Dvije godine kasnije, odnosno 1994. nastanila se u Australiji gdje je provela punih 17 godina.

Kako kaže u razgovoru za Klix.ba, njene veze s domovinom apsolutno nikada nisu prestale.

"Iz Mostara sam zbog ratnih okolnosti izbjegla sa 19 godina. Tada nisam mislila da ću ići u Australiju. Put je išao do Klagenfurta gdje je došlo do preokreta, odnosno do toga da idem u Australiju kako bi studirala i tu ostala do kraja rata. Međutim, tamo sam se zadržala svih 17 godina i zaista se uvjerila da čovjek ne shvata koliko brzo vrijeme prolazi“, kaže u našem razgovoru ova savremena umjetnica.

Kao razloge povratka u BiH navodi one emotivne prirode.

"Presudno u donošenju odluke o povratku u BiH bila je želja da muž i ja našoj djeci koja su rođena u Australiji pružimo mogućnost da spoznaju svoje korijene i tradiciju, ali i uvide svoje vrijednosti. Ovdje nas apsolutno ništa nije čekalo na gotovo. Nismo imali neku sigurnost, ali smo jednostavno krenuli 'grlom u jagode'“, nastavlja Bakamović Teletović.

Prva djela sa deset godina

Svoj umjetnički talenat počela je iskazivati još u osnovnoj školi, a prva djela kistom stvorila je sa deset godina.

Iako u to vrijeme sa sigurnošću nije mogla tvrditi da će joj slikarstvo biti životno usmjerenje, negdje u podsvijesti je osjećala da je to njena sudbina.

Već sa 15 godina je slovila za jednu od najmlađih slikarica u BiH.

"Sa 15 godina sam dobila dvije nagrade. Prvo mjesto je bilo na takmičenju svih osnovnih škola u BiH, a dok mi je treća nagrada pripala ispred sve omaldine do 23 godine u BiH. Prvu samostalnu izložbu sam imala 1988. godine u Roznamedžijinoj džamiji u Mostaru. Tu sam se predstavila sa blizu 50 vrlo apstraktnih i ozbiljnih slika“, ističe naša sagovornica.

Ostvarivanje umjetničkog puta

U godinama boravka u Australiji završila je studij umjetnosti, a potom i dizajna na Royal Melbourne Institute of Technology University.

Nakon sticanja diplome uslijedilo je ostvarivanje umjetničkog puta, koji se ogleda u figurativnom i ekspresnom stilu sa počecima u apstrakciji.

"Ni u Australiji, vjerujte, nije lako biti umjetnik. Međutim, ja sam nekako naučila, gledala i posmatrala sebe i svoje interne osjećaje. To sam i slikala. To se ljudima dopalo i samim tim ja sam rasla, izlagala i radila u Australiji. Ljude pronalazim na tom nekom emotivnom i osjećajnom nivou, što u stvari meni daje jednu novu slobodu“, pojašnjava Bakamović Teletović.

Na djelima ove akademske umjetnice često preovladavaju vatrometi emocija, dinamičnost linija, tačkanje, dodavanja slojeva preko slojeva, što u konačnici predstavlja odgovore na njena unutrašnja vječita pitanja.

Izgubljenost nakon povratka u BiH

Ističe i da je proces umjetničke adaptacije nakon povrataka u BiH bio izuzetno težak. Prve tri godine samo je slikala.

"Bila sam izgubljena. Vidjela sam da je umjetnost na jednom niskom nivou, odnosno da umjetnici jako dobro rade, ali da ne mogu izaći iz 'učahurenog' duha. Nisam znala na koji način ja tu trebam 'uskočiti'. Željela sam da me oni ipak priznaju, te spoznaju da ja posao radim iz ljubavi i da ne želim nikome uzeti mjesto. Međutim, nakon izvjesnog vremena sam shvatila da moram da radim i tako sam samo dalje i nastavila“, priča nam ova savremena bh. umjetnica.

Kada je u pitanju razlika između australske i bh. umjetnosti naša sagovornica ističe da se ona itekako primijeti.

"U Australiji je posebno izražena moderna umjetnost, dok je u BiH tradicija još uvijek ta koja suzbija te neke slobodne misli. Međutim, vidim da se i to budi. Nadam se da će to ići u pozitivnom smijeru“, kaže Bakamović Teletović.

Djelima nastoji povezati građane BiH

Ova umjetnica inspiraciju najviše pronalazi u svojim internim mislima, a djelima najviše nastoji povezati građane BiH.

"Mi smo tako mala zemlja da moramo biti skupa. Moramo se početi voljeti i poštovati. Žao mi je kad vidim da se ljudi zbog nekakvih sitnih stvari naljute i otuđe, a u stvari život je samo jedan“, dodaje Bakamović Teletović koja je članica Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.