International Guitar Festival
0

Alexander Swete počastio Sarajlije koncertom na gitari

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Koncertom Alexandera Swetea u srijedu navečer u punoj dvorani Doma Oružanih snaga BiH otvoren je Prvi međunarodni festival gitare Sarajevo.

Nakon uvodnog obraćanja organizatora Festivala, Udruženja gitarista u Federaciji BiH, prisutnima se obratio i ministar kulture Kantona Sarajevo Ivica Šarić, koji je izrazio nadu da će Međunarodni festival gitare Sarajevo postati najznačajniji festival ovog karaktera u regionu, te zvanično otvorio Festival.

U izvedbama višestruko nagrađivanog muzičara Swetea, profesora na Univerzitetu u Beču, te Muzičkoj akademiji u Sarajevu, uživala je brojna domaća i strana publika.

Ulaznice za koncerte ovog festivala prodaju se po cijeni od 10 KM, a sav prihod (uključujući i 10 KM izdvojenih od kotizacije za majstorske radionice svakog učesnika festivala) namijenjen je štićenicima Zavoda za zbrinjavanje osoba sa mentalno umanjenim sposobnostima “Drin” iz Fojnice.

Zahvaljujući organizatorima, članovi NVO altruista “Svjetlo”, udruženja za pomoć osobama sa umanjenim sposobnostima, također će imati priliku prisustvovati na pet koncerata poznatih međunarodnih gitarista koji će biti održani u sklopu Sarajevo International Guitar Festivala u periodu od 6. do 10. aprila.

Prema programu festivala, večeras (četvrtak) u 20 sati na istoj pozornici nastupit će Amerikanac Alan Thomas. Ulaznice za sve koncerte moguće je rezervisati na web-stranici Festivala www.sigf.ba.