Bosansko pismo
1.2k

Aleksandra Knežević kreirala "Bosančicu za djecu", bukvar koji mališanima približava bh. naslijeđe

E. Lj.
Aleksandra Nina Knežević
Aleksandra Nina Knežević
U želji da predstavi kulturno naslijeđe BiH, grafička dizajnerica Aleksandra Nina Knežević napravila je neobičan bukvar naziva "Bosančica za djecu" kojim široj javnosti želi približit ovo autentično bosansko pismo.

"Bukvar za djecu" nastao je u sklopu projekta "Pišem ti bosančicom/Dijalog za budućnost" u kojem je učestvovalo 115 autora. Knežević je za ovo djelo dobila nagradu, a posljednjih sedam dana svoj rad predstavila je u Galeriji ULUPUBiH-a.

"Većina nas se prvi put susreće s ovim pismom pa smo svi ustvari djeca u tom prvom kontaktu i iskustvu s bosančicom. Ova slovarica nije namijenjena samo djeci, nego i odraslima i svima onima koji se prvi put susreću s bosančicom. To je knjiga koja osim ilustrativnog dijela ima i neke interaktivne sadržaje gdje možemo uz bojenje i pisanje učiti slova", rekla je Knežević.

Osim bukvara napravila je i font bosančica, priča nam i dodaje kako su slova ilustrirana te kako svako slovo asocira na nešto što je prepoznatljivo i blisko djeci.

"Kada imate jasnu ideju u glavi i radite s ljubavlju, konačni rad može brzo doći do realizacije. Tako je bilo i s ovim projektom. Osim slovarice, u ponudi je i plakat sa svim slovima i ilustracijama koje se nalaze u knjizi", rekla je.

Reakcije djece, ali i odraslih su veoma dobre i to joj je, kaže nam, na određeni način potvrda da radi nešto zanimljivo.

"Moram napomenuti da se objavljuje malo knjiga za djecu na našem tržištu, tako da mislim da je ovo jedan originalan i domaći proizvod, a edukativnog je karaktera i trebalo bi da bude interesantan i mlađoj i starijoj publici", pojasnila je.

Inspiracija za ovaj projekt joj je, kao i za prethodne radove, bilo kulturno naslijeđe BiH.

"Bosna i Hercegovina ima puno potencijala u vidu kulturnog naslijeđa i ne treba tragati za inspiracijom negdje van granica kada je sve tu oko nas, samo treba prepoznati. Moj rad, kako su drugi rekli o njemu, je razigranog, veselog karaktera, privlačno mi je raditi za djecu, ali i odrasle. Tako su nastale i mnoge naslovnice za knjige koje sam radila za izdavačku kuću Buybook u Sarajevu, ali i za izadavče širom BiH", rekla je.

Na kraju razgovora Knežević nam je rekla kako je uvijek inspirisana i znatiželjna u potrazi za nečim novim.

"Mislim da ima još puno interesantnih i neistraženih motiva u Bosni i Hercegovini. Važnije je stvarati i otkrivati nešto novo, nego stalno reciklirati postojeće. Moj projekt 'Sarajevo Dingbats' su simboli grada koji su prvobitno rađeni kao Dingbats font (font koji umjesto slova sadrži druge simbole), koji je kasnije proširen i koji je u svoju kolekciju uvrstio i simbole s bosanskog ćilima, bosančicu, stećke… Tako su nastali font Bosančica, Dingbats font Stećak, knjiga 'Bosančica za djecu' i suveniri sa svim tim motivima. Vrlo je zabavno vidjeti neke stare forme u novim izdanjima, koje pružanu novi mediji i nova tehnologija. Na taj način ih približavamo i novim generacijama", zaključila je Knežević.

U Galeriji ULUPUBiH-a će 30. i 31. jula od 16 do 17 sati biti organizovane i radionice u sklopu kojih će djeca starija od pet godina imati priliku pisati slova, bojiti i družiti se s Aleksandrom Ninom Knežević.