Kultura
0

Albanski pjesnik Arian Leka gost Sarajeva

Sarajevo-x.com
Arian Leka
Arian Leka
Albanski pjesnik Arian Leka gost je književne večeri na kojoj će se predstaviti posjetiocima rezidencijalnog programa Evropske književne mreže Traduki, Sarajevskog otvorenog centra i Ambasade Republike Albanije.

Književna večer će biti održana u ponedjeljak, 27. juna, u 19 sati u Multimedijalnom centru Mak u Sarajevu, ulica Alipašina 6.

Arian Leka rođen je 1966. godine u Draču. Njegove pjesme raskidaju s poetikom prethodnih generacija. Kritika ih smatra "čistom poezijom", istraživačkom, onom koja nenametljivo ali snažno progovara o općim temama i ljudskim osjećanjima u savremenom svijetu. Njegov pjesnički izraz je njegovan, jezik biran, teži stilskoj čistoti i muzikalnosti stiha.

Leka je intelektualac široke kulture i naobrazbe, poliglot, vrstan prevoditelj, posebno s talijanskog, s kojeg je preveo Calvina, Campanija, Marinettija, Montalea, Pavesea i druge. Glavni je urednik časopisa za poeziju Poeteka, koji objavljuje izabrane stihove albanskih i stranih pjesnika u izvorniku i u prevodu/prepjevu. Utemeljitelj je i voditelj međunarodnog pjesničkog festivala Poeteka koji se održava u Draču. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim poetskim festivalima i dobitnik je brojnih nagrada u Albaniji (Saveza književnika, Ministarstva kulture itd.) i u inostranstvu.