{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Albanski pjesnik Arian Leka gost Sarajeva

S
23.6.2011. u 12:25
0
0
Albanski pjesnik Arian Leka gost Sarajeva
0
Albanski pjesnik Arian Leka gost Sarajeva
Arian Leka
Albanski pjesnik Arian Leka gost je književne večeri na kojoj će se predstaviti posjetiocima rezidencijalnog programa Evropske književne mreže Traduki, Sarajevskog otvorenog centra i Ambasade Republike Albanije.
Književna večer će biti održana u ponedjeljak, 27. juna, u 19 sati u Multimedijalnom centru Mak u Sarajevu, ulica Alipašina 6.

Arian Leka rođen je 1966. godine u Draču. Njegove pjesme raskidaju s poetikom prethodnih generacija. Kritika ih smatra "čistom poezijom", istraživačkom, onom koja nenametljivo ali snažno progovara o općim temama i ljudskim osjećanjima u savremenom svijetu. Njegov pjesnički izraz je njegovan, jezik biran, teži stilskoj čistoti i muzikalnosti stiha.

Leka je intelektualac široke kulture i naobrazbe, poliglot, vrstan prevoditelj, posebno s talijanskog, s kojeg je preveo Calvina, Campanija, Marinettija, Montalea, Pavesea i druge. Glavni je urednik časopisa za poeziju Poeteka, koji objavljuje izabrane stihove albanskih i stranih pjesnika u izvorniku i u prevodu/prepjevu. Utemeljitelj je i voditelj međunarodnog pjesničkog festivala Poeteka koji se održava u Draču. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim poetskim festivalima i dobitnik je brojnih nagrada u Albaniji (Saveza književnika, Ministarstva kulture itd.) i u inostranstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: