14. Jazz Fest Sarajevo 2010
0

Alain Caron i Lionel Cordew prvi put nastupaju u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Alain Caron
Alain Caron
U srijedu trećeg novembra u okviru 14. Jazz Festa Sarajevo 2010 nastupit će bend američkog gitariste Mikea Sterna kojeg čine i kanadski basista Alain Caron i američki bubnjar Lionel Cordew. Njihov specijalni gost na koncertu bit će francuski violinist Didier Lockwood. Caron i Cordew nastupaju sa Sternom već dugi niz godina, a i sami su značajni autori i instrumentalisti.
Alain Caron još u ranom djetinjstvu otkriva jazz kao muziku koja će postati njegova životna strast. Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća svira po klubovima i zarađuje kao studijski muzičar. Nakon upisa na Berkley College of Music, počinje sarađivati sa etabliranim umjetnicima.

Popularnost na sceni mu raste početkom osamdesetih kao lideru fusion grupe Uzeb. Do objavljivanja “Noisy Night” i izvanrednog “World Tour ’90”, Caron je objavio 10 albuma sa ovim ansamblom koji je prodao više od 400.000 ploča. DownBeat magazine ih je proglasio najboljim električnim jazz bendom desetljeća, osvojili su devet Felixovih nagrada – za najbolji jazz album, te najbolju grupu,
Caron danas uživa reputaciju maistora električnog basa, virtuoznog umjetnika na šestožičnoj bas gitari. Solo karijeru započinje osnivanjem vlastite izdavačke kuće Norac Records. 1992. godine producira album “Le Band”, prvi od svojih sedam solo albuma. Prije tri godine univerzitet Quebeca dodijelio mu je počasni doktorat čime je postao jedini muzičar kojem je ovaj univerzitet odao ovakvu vrstu priznanja.

Lionel Cordew od pete godine se bavi muzikom. U porodici sa petero starije braće koji su imali vlastiti bend, Cordew je posudio lonce svoje mame, poredao ih po veličini i umjesto palicama svirao sa dva tupa noža. Kao adolescent, sa braćom svake subote nastupa u crkvi svoga oca, izazivajući oduševljenje među župljanima.

Dio Queensa u kojem je odrastao također je dom velikog broja muzičara poput Jamesa Browna, Milesa Davisa, Louisa Armstronga, Elle Fitzgerald, Marcusa Millera, Omara Hakima... Cordew je mnoge od njih slušao u vlastitom vrtu na zabavama koje su okupljale cijelu četvrt.

Tokom školovanja nastupa po klobovima, a na prekretnici se našao kada mu je na jednom od nastupa ponuđeno sa se pridruži bandu Primo. Turneje, snimanja i pojavljivanja u brojnim emisijama sa ovim bendom učinili su da za njega čuju brojni velikani sa kojima je kasnije sarađivao: Cassandra Wilson, Roberta Fleck, Bill Evans, Gato Barbieri, Chico DeBarge, Kelly Price, Warren Hill, Wayne Krantz, Regina Carter i drugi.

Ulaznice za koncert grupe Mikea Sterna možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 24 KM. Na dan koncerta ulaznice će koštati 30 KM. Box office u BKC-u je od ponedjeljka, 1. novembra, otvoren od 12.00 do 22.00. Više informacija o koncertima, učesnicima i ulaznicama na www.jazzfest.ba.