Kultura
0

Aktivnosti AKCIJE: Promocija knjige i predavanje

Akcija
"AKCIJA Sarajevo- agencija za kulturni razvoj" vas poziva na javno predavanje i promociju knjige "Umjetnički i kulturni menadžer: profesija, djelatnost ili fikcija?", koja će se održati u petak 2. juna u 19.00 sati u Mediacentru Sarajevo, Kolodvorska 3.

Pocetkom devedesetih godina u kulturi doslo je do pokusaja velikog prijenosa znanja iz zapadne Evrope prema Srednjoj, Istocnoj i Jugoistocnoj Evropi, pri cemu je posebni naglasak bio na podrucju umjetnickog i kulturnog menadzmenta. Ovim procesom su se probudila neumjerena i neostvariva ocekivanja, pa su se s jedne strane zanemarila interna znanja i dostignuca, a s druge se upravo od ovoga podrucja trazilo da ponudi sve odgovore na dijelom i danas goruce probleme kulturnih ustanova i organizacija (razvoj ljudskih resursa, organizacijska i financijska stabilnost, definiranje lokalne kulturne politike, pozicionairanje unutar regionalnih i sirih me?unarodnih okvira itd.). U Jugoistocnoj Evropi stanje je posebno bilo tesko uslijed ratnih zbivanja, politicke i ekonomske nestabilnosti regije u cjelini i pojedinih zemalja, a tako?er i zbog urusavanja dijela ili cijelog kulturnog sustava vecine njih. Otud je profesija kulturnog menazera ali i znanja koja mu pripadaju danas vjerojatno potrebnija nego ikad posebno u nasoj regiji, pa ipak u velikoj mjeri drugacije shvacena nego li je to slucaj prije svega u anglosaksonskom kontekstu.

Promocija knjige "Menadzment u umjetnosti u turbulentnim okolnostima"

Nakon predavanja Milene Dragicevic- Sesic i Sanjina Dragojevica , bice predstavljena knjiga ovo dvoje autora pod nazivom "Menadzment u umjetnosti u turbulentnim okolnostima" objavljenu na engleskom jeziku krajem 2005. kod holandskog izdavaca Boekman Studies, a u srpskom prijevodu objavio ju je beogradski Clio prije nekoliko mjeseci. O knjizi ce govoriti Jasmina Husanovic docentica u oblasti kulturalnih studija Filozofski fakultet Tuzla.

Milena Dragicevic- Sesic, je Sef UNESCO katedre za Kulturnu politiku i kulturni menadzment (interkulturalizam i medijacija na Balkanu) Univerziteta umetnosti u Beogradu i Sef katedre za Menadzment i produkciju pozorista, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti. Objavila je 15 knjiga (Umetnost i alternativa, Neofolk kultura, Horizonti citanja, Marketing i umetnost, Kultura: menadzment, animacija, marketing, Javne i kulturne politike, Urbani spektakl, Interkulturalna medijacija na Balkanu- sa Sanjinom Dragojevicem) i preko 100 radova koji su prevodjeni je na 15 jezika. Gost- profesor je na brojnim evropskim univerzitetima (Lion II, Moskva, Dijon, Utrecht, BudimpeSta), predsjednik Savjeta Evropske diplome kulturnog menadzmenta (Brisel), i clan odbora ELIA mreze. Bila je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu u periodu od 2001. do 2004. godine. Ekspert UNESCO-a, Sav jeta Evrope, Pro Helvetie, Evropske kulturne fondacije.

Sanjin Dragojevic , je predavac Sociologije kulture, Sociologije masovnih komunikacija, Kulturne politike i Politike masovnih medija na Fakultetu politickih znanosti u Zagrebu te Kulturnog menadzmenta na Akademiji dramske umjetnosti također u Zagrebu. Konzultant je mnogobrojnih medjunarorodnih organizacija iz ovih podrucja kao sto su UNESCO, Vijece Europe, Europska kulturna fondacija, Europska unija, Fondacija Soros i druge. Clan je Upravnog odbora mreze Culturelink iz Zagreba, a periodu od 1997. do 2005. bio je clan Upravnog odbora mreze Circle. Predaje na nizu medjunarodnih poslijediplomskih studija kao i na brojnim seminarima, kursevima, akademijama i radionicama (Bec, Amsterdam, Beograd, Sarajevo, Kairo, Biskek, Dubrovnik, Bratislava, Kalinjingrad itd). Objavio je preko sto radova iz navedene problematike.