{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivnosti AKCIJE: Promocija knjige i predavanje

A
30.5.2006. u 10:50
0
0
Aktivnosti AKCIJE: Promocija knjige i predavanje
0
Aktivnosti AKCIJE: Promocija knjige i predavanje
"AKCIJA Sarajevo- agencija za kulturni razvoj" vas poziva na javno predavanje i promociju knjige "Umjetnički i kulturni menadžer: profesija, djelatnost ili fikcija?", koja će se održati u petak 2. juna u 19.00 sati u Mediacentru Sarajevo, Kolodvorska 3.
Pocetkom devedesetih godina u kulturi doslo je do pokusaja velikog prijenosa znanja iz zapadne Evrope prema Srednjoj, Istocnoj i Jugoistocnoj Evropi, pri cemu je posebni naglasak bio na podrucju umjetnickog i kulturnog menadzmenta. Ovim procesom su se probudila neumjerena i neostvariva ocekivanja, pa su se s jedne strane zanemarila interna znanja i dostignuca, a s druge se upravo od ovoga podrucja trazilo da ponudi sve odgovore na dijelom i danas goruce probleme kulturnih ustanova i organizacija (razvoj ljudskih resursa, organizacijska i financijska stabilnost, definiranje lokalne kulturne politike, pozicionairanje unutar regionalnih i sirih me?unarodnih okvira itd.). U Jugoistocnoj Evropi stanje je posebno bilo tesko uslijed ratnih zbivanja, politicke i ekonomske nestabilnosti regije u cjelini i pojedinih zemalja, a tako?er i zbog urusavanja dijela ili cijelog kulturnog sustava vecine njih. Otud je profesija kulturnog menazera ali i znanja koja mu pripadaju danas vjerojatno potrebnija nego ikad posebno u nasoj regiji, pa ipak u velikoj mjeri drugacije shvacena nego li je to slucaj prije svega u anglosaksonskom kontekstu.

Promocija knjige "Menadzment u umjetnosti u turbulentnim okolnostima"

Nakon predavanja Milene Dragicevic- Sesic i Sanjina Dragojevica , bice predstavljena knjiga ovo dvoje autora pod nazivom "Menadzment u umjetnosti u turbulentnim okolnostima" objavljenu na engleskom jeziku krajem 2005. kod holandskog izdavaca Boekman Studies, a u srpskom prijevodu objavio ju je beogradski Clio prije nekoliko mjeseci. O knjizi ce govoriti Jasmina Husanovic docentica u oblasti kulturalnih studija Filozofski fakultet Tuzla.

Milena Dragicevic- Sesic, je Sef UNESCO katedre za Kulturnu politiku i kulturni menadzment (interkulturalizam i medijacija na Balkanu) Univerziteta umetnosti u Beogradu i Sef katedre za Menadzment i produkciju pozorista, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti. Objavila je 15 knjiga (Umetnost i alternativa, Neofolk kultura, Horizonti citanja, Marketing i umetnost, Kultura: menadzment, animacija, marketing, Javne i kulturne politike, Urbani spektakl, Interkulturalna medijacija na Balkanu- sa Sanjinom Dragojevicem) i preko 100 radova koji su prevodjeni je na 15 jezika. Gost- profesor je na brojnim evropskim univerzitetima (Lion II, Moskva, Dijon, Utrecht, BudimpeSta), predsjednik Savjeta Evropske diplome kulturnog menadzmenta (Brisel), i clan odbora ELIA mreze. Bila je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu u periodu od 2001. do 2004. godine. Ekspert UNESCO-a, Sav jeta Evrope, Pro Helvetie, Evropske kulturne fondacije.

Sanjin Dragojevic , je predavac Sociologije kulture, Sociologije masovnih komunikacija, Kulturne politike i Politike masovnih medija na Fakultetu politickih znanosti u Zagrebu te Kulturnog menadzmenta na Akademiji dramske umjetnosti također u Zagrebu. Konzultant je mnogobrojnih medjunarorodnih organizacija iz ovih podrucja kao sto su UNESCO, Vijece Europe, Europska kulturna fondacija, Europska unija, Fondacija Soros i druge. Clan je Upravnog odbora mreze Culturelink iz Zagreba, a periodu od 1997. do 2005. bio je clan Upravnog odbora mreze Circle. Predaje na nizu medjunarodnih poslijediplomskih studija kao i na brojnim seminarima, kursevima, akademijama i radionicama (Bec, Amsterdam, Beograd, Sarajevo, Kairo, Biskek, Dubrovnik, Bratislava, Kalinjingrad itd). Objavio je preko sto radova iz navedene problematike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: