Već od marta
224

Aktivisti u Stocu i ove godine pripremaju mnoštvo kulturnih sadržaja

Klix.ba
Udruženje građana Iskra iz Stoca i ove godine priprema velika iznenađenja za svoje građane, kao i za sve ljude koji žele uživati u kulturnim i sportskim događajima.

Sa aktivnostima ne žele čekati ljeto, tako da u već u martu ove godine počinju sa festivalom monodrame a završit će ga u augustu, i to planiraju predstave poznatih glumaca iz republika bivše Jugoslavije.

Time žele da pošalju poruku svim građanima Bosne i Hercegovine da narodi mogu i žele da žive zajedno, da uživaju u predstavama, sportu i muzici. Smatraju da ljubav prema kulturi i sportu ne smije i ne želi pozanavati bilo kakve razlike među građanima naše države.

Festival otvara sarajevski glumac Dragan Marinković Maca 02. marta u 19 sati sa jednom od svojih dobro poznatih predstava “Mahalac”. Za ljeto se planiraju nastupi poznatih rock i pop grupa iz Bosne, Srbije i Hrvatske, kao i večer sevdaha.

Po imenima ovo će biti možda i najveći festival u regiji, ali imena izvođača još uvijek ne mogu objaviti jer sve ovisi o finansijama UG Iskre, a kako se ona zasnivaju od pomoći dobrih ljudi i državnih institucija, kažu da će još pričekati kako ne bi puno rizikovali.

Ovim putem mole i privrednike da finansijski podrže ovaj značajan projekat za Stolac i regiju i na taj način svom poduzeću omoguće da budu vidljivi i prepoznatljivi kod šireg auditorijuma kupaca. Naglašavaju da je vrijeme i da općina Stolac kao i Federalne i državne institucije podrže ovaj veliki projekat i tako vrate Stocu ulogu i mjesto koje mu pripada kao gradu sa viševjekovnom urbanom tradicijom.

Članovi udruženja ističu da godinama čekaju na stabilnost finansija kako bi svojim građanima i prijateljima Stoca obezbijedili dobar provod i opuštanje uz brojne projekte koje planiraju i koje žele realizirati u što većem broju. Tadođe ističu da je ovo jako bitno za mlade ljude koje žele što više uključivati u projekte, kako bi ih sklonili sa ulice i izgradili im ljubav prema kulturi i sportu. Biblioteka u Stocu je samo jedan od uspješno završenih projekata i zahvalni su mnogobrojnim donacijama koje dobijaju.