Kultura
0

Akrobatski cirkus iz Kine u BKC-u

Sarajevo-x.com
JU "Sarajevo art" i JU Bosanski kulturni centar organizuju nastup svjetske atrakcije, "Akrobatskog cirkuskog ansambla Chongqing iz Kine“ koji će izvesti performans, u srijedu, 7. septembra, 2011. godine u Bosanskom kulturnom centru u 20 sati. Ulaz na program je slobodan.

Nastup se organizuje na osnovu inicijative njegove ekselencije, Wang Fugo-a ambasadaora NR Kine. Osnovan 1951. godine, umjetnički ansambl "Chongqing" je jedan od prvih akrobatskih ansambala u novoformiranoj Narodnoj Republici Kini, iznjedrio je brojne poznate akrobatske izvođače. Do sada su imali mnogobrojne turneje i posjetili 500 različitih gradova u 100 zemalja i regija gdje su uvijek bili primljeni s radošću i aplauzom.

Ulaz na ovaj program koji će se održati u Sarajevu je slobodan.

Osnovan 2. juna 1951. godine, umjetnički ansambl "Chongqing" kao jedan od prvih akrobatskih ansambala u novoformiranoj Narodnoj Republici Kini, iznjedrio je brojne poznate akrobatske izvođače.

Ansambl je naporno radio kako bi postigao hormonično sjedinjenje tehnike i pokreta, oblikovanja, plesa, te muzike i savršenog umjetničkog dojma. Premijer Li Peng jednom ih je okarakterisao kao “egzotični cvijet u akrobatici”. Akrobatski umjetnički ansambl kreirao je i do sada izveo veliki broj akrobatskih izvedbi i programa. Neke od ovih izvedbi doživjele su veliki uspjeh u zemlji i inozemstvu kao što su žongliranje nogama, izvedbe na vratilu, mikser na dasci, hodanje po žici, žongliranje sa bubnjevima...

Proteklih godina, ansambl je osmislio i uredio dugotrajne akrobatske predstave: “Prstenje starosti”, “San jedne djevojčice”, “Azijati željni mira”, “Vječita dječija nevinost”, “Crvene plesne cipelice” i “Hua Mulan”, usljed čega su primili mnogobrojna priznanja publike. Akrobatski umjetnički ansambl “Chongqing” redovnim je dobitnikom brojnih nagrada na poznatijim međunarodnim akrobatskim takmičenjima. Do sada su osvojili 7 zlatnih medalja, 8 srebrenih, 3 bronzane, 5 posebnih medalja, te više od 50 pehara u oblasti izvođenja programa, muzike, pedagoškog rada... Do sada su imali mnogobrojne turneje i posjetili 500 različitih gradova u 100 zemalja i regija gdje su uvijek bili primljeni s radošću i aplauzom.