MESS o zatvaranju NP Mostar
0

"Ako nema umjetnika, onda si već u paklu"

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Direkcija Festivala MESS oglasila se danas povodom najave zatvaranja Narodnog pozorišta u Mostaru, čiji su djelatnici zbog teške finansijske situacije i neodgovornosti lokalnih vlasti prisiljeni vratiti ključ ove kuće Gradskoj upravi Mostar.

Politička bahatost i potpuno nerazumjevanje lokalnih politikanata za važnost očuvanja i razvijanje kulture i umjetnosti su osnovni razlozi zbog kojih su pozorišni radnici mostarskog Narodnog pozorišta prisiljeni zaključati vrata ove eminentne kulturne institucije nakon 60 godina uspješnog rada, navodi Direkcija.

MESS, kao najstariji teatarski festival u regionu i institucija čija je misija očuvanje i razvijanje pozorišne i umjetnosti uopšte se na ovaj način solidariše sa mostarskim Narodnim pozorištem i njegovom publikom i ostro protestuje protiv ovakvog primitivnog i bezpametnog odnosa gradskih i kantonalnih vlasti prema mostarskom Narodnom pozorištu.

Festival MESS poziva i gradske i kantonalne vlasti Mostara da u ime građana i građanki koji su ih izabrali prekinu agoniju mostarskog Narodnog pozorišta i da se prema kulturnoj baštini i izuzetnom umjetničkom potencijalu koji Hercegovina i Mostar mogu ponuditi BiH, Evropi i svijetu napokon počnu ponašati kako to dolikuje civiliziranim zajednicama. U protivnom, Mostar bi se uskoro mogao naći u situaciju koju najbolje opisuju riječi Avigdor Pawsner-a

“Ako tražiš gdje je pakao pitaj umjetnika, ako nema umjetnika onda si već u paklu”.