Sarajevo
0

Aki Nawaz na Muzičkoj akademiji

Sarajevo-x.com
U školskoj godini 2008/09, Muzička akademija u Sarajevu priređuje seriju predavanja renomiranih međunarodnih predavača iz različitih umjetničkih i naučnih muzičkih oblasti. Specijalni gost programa predmeta Aspekti muzike 20. stoljeća je Aki Nawaz (UK/Pakistan). Razgovor na temu “Uloga popularne muzike u borbi za identitet u zapadnom društvu” sa gostom vodit će mr. sc. Amila Ramović.

Aki Nawaz jedan je od najprominentnijih pripadnika pakistanske zajednice u Velikoj Britaniji, u kojoj ga javnost poznaje kao muzičara, producenta, filmskog stvaraoca i borca za ljudska prava.

Rođen kao Haq Nawaz Quereshi, a.k.a. Propa-Gandhi, 1961. godine u Pakistanu, živi u Velikoj Britaniji od svoje treće godine. Svoju je karijeru započeo 1980. godine kao jedan od osnivača i bubnjar grupe “Southern Death Cult” koja će u osamdesetim godinama doživjeti svjetsku slavu kao jedna od vodećih post-punk muzičkih grupa (promijenivši u međuvremenu ime u "The Cult“).

Pridruživši se grupi iz ideoloških razloga, kao 21-godišnjak koji se snažno poistovjetio sa idejama punk pokreta o slobodi i nesputanosti ljudskog izražavanja, napušta “Southern Death Cult“, nakon što je grupa potpisala veoma uspješan ugovor sa komercijalnom izdavačkom kućom i počela da pravi kreativne kompromise iz razloga komercijalnog uspjeha.

Slijedeći svoje ideje, Nawaz se okreće prema vlastitoj zajednici u čijem okrilju u Londonu 1988. godine osniva Nation Records, izdavačku kuću posvećenu promoviranju hibridnog muzičkog izraza world fusion koji je nastao kao mješavina tradicionalnih kultura i aktualnog trenda u popularnoj muzici. Odražavajući kulturološke značajke mlade pakistanske zajednice, a zatim i drugih etničkih manjinskih zajednica u Velikoj Britaniji koje su istovremeno pripadale kulturološkim podnebljima istoka i zapada, Nation Records u Britaniji kreira novu umjetničku scenu poznatu pod nazivom Asian Underground, i izdaje debi albume grupa i umjetnika čiji je Nawaz nerijetko impresario ili član – Asian Dub Foundaton, Trans-Global Underground, Loop Guru, Natacha Atlas…

U ovom periodu, 1991. godine formira i vlastitu grupu Fun-Da-Mental koja se od samog početka jasno diferencirala po svom političkom angažmanu kroz eksplicitno angažirane tekstove pjesama, muzički oblikovane u žanru rap i world-fusion muzike. U proteklih sedamnaest godina Fun-Da-Mental je ostao jedan od najznačajnijih sastava londonske klupske scene, čiji su koncerti diljem svijeta uvijek bili predmet kontroverzi.

Posljednji album grupe Fun-Da-Mental “All is War”, izdat 2007. godine, bio je uzrokom skandala koji je potresao sve britanske medije – jedna od numera govorila je izjednačenosti teroriste koji podmeće bombu i naučnika i političara koji bombu «institucionalno bacaju» na nevine ljude. U ovoj i nizu ostalih numera, Nawaz kroz medij politički angažiranog rapa, čiji tekst potpisuje i izvodi Shamil Khan, slijedi tradiciju američke «škole» kojoj pripada i Public Enemy prema kojem gaji duboko poštovanje, koja upravo popularnu muziku koja je dostupna najširim krugovima koristi za distribuciju društveno značajnih poruka. "All is War" govori o globalnom ratu koji se vodi protiv čovječanstva, protiv dostojanstva, jednakosti i osnovnih vrijednosti ljudskog postojanja. U ovom razmatranju Nawaz jednu numeru posvećuje i Bosni i Hercegovini i iskustvu genocida u Srebrenici, na kojoj kao gošća učestvuje sarajevska i londonska vokalistica i glumica Alma Ferović.

Bez dileme žrtvujući komercijalni uspjeh, Nawaz u svojim ostvarenjima insistira na ostvarenju konačnog cilja, u kojem su etički i kreativni kriteriji ne samo ravnopravni, nego i izjednačeni. Slijedeći ovaj koncept, on svoje djelovanje širi i na druge medije – pisane tekstove, političke debate, dokumentarne filmove, u kojima kao osnovni problem postavlja pitanje ljudskih sloboda.

Razgovor sa Akijem Nawazom bit će održan na Muzičkoj akademiji, u četvrtak, 27. novembra, u 17.00 sati. Program će biti otvoren za posjetioce.