{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akademici se oprostili od velikog slikara: Affan Ramić je volio život, ljude i šalu

Piše: M. N./Klix.ba
22.5.2015. u 13:59
71
8
Akademici se oprostili od velikog slikara: Affan Ramić je volio život, ljude i šalu
71
U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je održana komemorativna sjednica na kojoj je odata počast akademiku Affanu Ramiću koji je preminuo 19. maja.
Veliki broj akademika i članova Udruženja likovnih umjetnika BiH prisustvovao je ovoj sjednici na kojoj su se čule samo riječi hvale o velikom umjetniku koji je, kako su rekli, bio najviše poznat po dobroti i humoru.

"Bio je majstor s posebnom tehnikom slikanja. Uvijek je bio okružen kolegama, prijateljima, a posebno damama, uvijek galantan i šarmantan. U njegovom društvu mogli su sjediti svi, od lokalnih prodavača novina, preko studenata, do ministara. Uvijek je bio spreman za šalu. Bila je čast imati Affana za prijatelja", rekao je akademik Danis Fejzić.

Affanove kolege kazale su kako su slike ovog umjetnika od kista bile most koji čini čovjeka sretnim, a prirodu ljepšom.

"Affan Ramić je bio čovjek koji je obilježio jednu epohu, umjetničku, ali i ljudsku. Kada odu velikani ostaje njihovo djelo, a sjećanje na Affana će ostati u galerijama kroz njegove slike. No, ono što je puno važnije jeste da ćemo se sjećati njegove ljudskosti svi mi koji smo imali privilegiju da ga poznajemo. Zbog toga danas svi posebno žalimo", rekao je akademik Strajo Krsmanović.

Pripadnice ljepšeg spola koje su poznavale ovog velikog umjetnika kazale su da je Affan bio veliki džentlmen u čijem društvu je uvijek bilo ugodno.

"Imala sam tu čast i sreću da provedem malo više vremena s njim i doživim ga kao čovjeka. Uvijek se trudio svima dati trunku pažnje. Volio je sve žene i život i mislim da ne postoji termin kojim bih opisala njegovu veličinu. Ostaju njegova djela koja će nam puno značiti, ali ostali smo bez velikog čovjeka, umjetnika, gospodina i najvećeg džentlmena kojeg sam upoznala u svojih 50 i nešto godina", rekla je Amela Radan.

Komemoraciji su prisustvovali i visoki predstavnik Valentin Inzko, Jovo Divjak, Ejup Ganić i brojni profesori i ugledni članovi bh. zajednice.

Sahrana Affana Ramića bit će obavljena danas na sarajevskom gradskom groblju Lav u 15:00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: