Kultura
46

Ajnadžić uručio bh. slikarki Slavici Krčmar nagradu "Roman Petrović"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić večeras je uručio bh. slikarki Slavici Krčmar nagradu "Roman Petrović" za djelo "Bez naziva" koje je proglašeno najboljim među 60 radova bh. autora predstavljenim na izložbi "Mali format" u sarajevskoj galeriji "Roman Petrović".

Ovim događajem Udruženje likovnih umjetnika BiH obilježilo je završetak 2016. godine, u kojoj su umjetnici kroz izražavanje u malom formatu izradili svoja slikarska, grafička i skulptorska djela, kao i razne instalacije.

"Sretna sam da mi je stručni žiri dodijelio ovogodišnju nagradu "Roman Petrović". U malom formatu predstavila sam lica koja su skinula masku jer su to razotkrivena lica koja viđamo oko sebe svaki dan. Oni više nemaju ni razloga da stavljaju neku masku da bi se ovako ili onako predstavljali", izjavila je Krčmar.

Uručujući joj nagradu načelnik Ajnadžić izrazio je nadu da u 2017. godini bude bolji ambijent u kulturnom htijenju, kao i bolja saradnja između nadležnih ustanova i bh. umjetnika.

Izložbu je podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH, uime kojeg je savjetnik ministra Ivica Šarić pozdravio veliki broj prisutnih govoreći da „mali prostor ne mora bit problem i da se na malom prostoru mogu napraviti velike, vrijedne i vječne stvari“.

"Kamo sreće da je na platnu oslikane BiH uz svu njenu povjesnu, pravnu i kulturnu postojanost ostalo bar malo mogućnosti, prostora kako bi ovi vrijedni umjetnici mogli dati svoj doprinos prenoseći kistom svoja iskrena htijenja, rješenja za BiH po mjeri svi njenih građana", poručio je Šarić.

Tokom naredne godine izložba "Mali format" bit će predstavljena u i drugim gradovima BiH.