Kultura
8

Aida, Jasenka i Lamija imaju prvu samostalnu izložbu

FENA
Na osnovu pristiglih radova na posljednji, četvrti konkurs u okviru projekta "Prva samostalna u Zvonu", koji podrazumijeva izbor umjetnika i kustosa za njihovu prvu izložbu u kafe-galeriji "Zvono", izabrane su tri pobjednice - historičarka umjetnosti Aida Hadžimusić i studentice četvrte godine produkt dizajna Jasenka Džanković i Lamija Radončić koje su se zajedno prijavile na konkurs.

Na prethodna tri konkursa publika je imala priliku vidjeti radove grafičara, slikara i skulptorice, a ovog puta publici u "Zvonu" bit će predstavljena interaktivna izložba visoko estetiziranih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Jasenka Džanković i Lamija Radončić, studentice četvrte godine produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kroz svoje radove pokazuju želju da predmeti iz svakodnevne upotrebe ne budu nužno i dio serijske proizvodnje i segment u sveopćoj uniformisanosti, već rezultat kreativnog promišljanja, nastao iz namjere da se između predmeta i korisnika stvori dublja veza.

Snažno autorsko prisustvo tokom nastanka radova bilo je presudno prilikom izbora ovih dviju umjetnica, saopćili su iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono.

Aida Hadžimusić, studentica postdiplomskog studija komparativne književnosti i historije umjetnosti u Sarajevu, kroz multidisciplinarni pristup temama kojima se bavi pokazuje zrelost i analitičnost te s jednakom pažnjom i znanjem piše o impresionističkom ili analitičkom slikarstvu, ali i temama vezanim za savremenu umjetnost što je bilo i ključno prilikom izbora na konkursu.

Izložba radova pobjednica četvrtog konkursa bit će otvorena 23. januara u kafe-galeriji Zvono.

U toku su pripreme za veliku zajedničku izložbu finalista i finalistica koja će uz nove radove biti predstavljena u većem prostoru, pratiće je katalog i želja organizatora da osim Sarajeva izložba bude predstavljena i u drugim gradovima u BiH.