Kultura
24

Aida Begić za Klix.ba: Zar je prošlo baš 20 godina od prvog SFF-a?

L. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nagrađivana bh. rediteljica Aida Begić jedna je od 13 autora koji učestvuju u omnibusu "Mostovi Sarajeva", a kojim je sinoć otvoren 20. Sarajevo Film Festival.

Teme priča ispričanih u "Mostovima Sarajeva" jesu stogodišnjica atentata i početak Prvog svjetskog rata.

Kako je Begić kazala u razgovoru za Klix.ba, značaj omnibusa i jeste da ukažu na neku historijsku činjenicu. Govoreći o poruci ovog ostvarenja Begić je kazala:

"Moglo bi se reći da je Sarajevo ogledalo u kojem se ogledaju najtužnije, najstrašnije i najljepše stvari koje su se dogodile u prethodnih sto godina. Ono je kao srce Evrope, što i nosi naziv tog projekta za obilježavanje stogodišnjice atentata, a film to i potvrđuje".

Rediteljica ističe da se u svojim radovima do sada nije bavila prošlošću.

"Svi moji filmovi su se ticali sadašnjeg trenutka, osim ovog koji pokazuje Sarajevo danas, iako je u zvuku priča o opsadi. Autorski film je jako intimna stvar, krećete od intimnog osjećanja svijeta koji vas okružuje. Pitate se, želite da nešto iskomunicirate. Ja uvijek kažem kako nikad neću praviti filmove koji imaju tako teške elemente, ali onda posegnem za stvarnošću, koja me okružuje o ovoj sredini – ona odiše onim što je prošlost i onim što je možda još tragičnije od ovih ratnih godina, a to je ovaj period tranizicije. Onog trenutka kad rat i posljedice rata ne budu dio naše stvarnosti i svakodnevnice, vjerovatno neće biti ni dio naših filmova, jer mi smo samo tu da reflektujemo ono što je oko nas i samim ti u nama kao autorima", kaže Begić.

Na pitanje šta njoj znači činjenica da SFF ove godine slavi 20. godišnjicu, odgovorila je: "Mene to tragično podsjeti na to koliko sam ostarila, zato što se sjetim da sam od prvog Festivala tu, još kao studentica. U jednom trenutku sam postala gošća festivala i prva pomisao mi je bila – zar je prošlo baš 20 godina? S druge strane, festival opstaje uprkos svim teškim okolnostima, što je velika stvar. Svi zajedno možemo učestvovati pozitivno u napretku tog festivala, jer jer to ipak jedna lijepa i važna stvar, jedna od ljepših stvari koja se događa u ovoj sredini. SFF je ipak jedan medij, prostor, događaj koji i nama autorima puno znači za naše karijere, ali i građanima donese dah svijeta, optimizam, nadu, te se nadam da će opstajati još dugo godina i biti sve bolji i bolji".