Galerija BlackBOX
0

Agdal Nuhanović i Esad Mulabegović bude uspavanu fotografiju

Sarajevo-x.com
Sarajevska galerija BlackBOX je imala priliku publici predstaviti dva umjetnika - Agdala Nuhanovića i Esada Mulabegovića. Njihova je želja probuditi uspavanu fotografiju koja je pomalo zapostavljena na bosanskohercegovačkoj likovnoj sceni.

Za njihove fotografije, koje su većinom snimane crno-bijelom tehnikom, mr. Branka Turkić kaže: "Umnogome asociraju na grafiku. Oštre linije kao da su urezane suhom iglom, mekane, skoro baršunaste pozadine, koje svakom poznavaocu liče na plohe brižljivo pripremljene za sofisticiranu tehniku mezzotinte."

Odabrane fotografije imaju svoju priču odnosno slijed događaja, od priprema preko ceremonije pa do sveopće proslave dvoje mladih ljudi. Svaki zabilježeni detalj ima svoju ulogu i svi oni zajedno čine jednu cjelinu dok su kompozicije spontane i neobične a baš takve su zanimljive i zadržavaju svakog posmatrača.

Pored crno-bijelih fotografija, umjetnici su izložili i četiri color fotografije, a one su printane na sve popularnijem platnu.

Fotografije se mogu pogledati u galeriji BlackBOX do 2. juna svakim radnim danom od 10 do 18 sati, a subotom od 9 do 14.