Kultura
0

Afričko putovanje kroz Pariz

Sarajevo-x.com
Ime Karima Ziada u muzičkim krugovima i među muzičkim znalcima odavno je poznato. Ovaj multiinstrumentalista rođen u Alžiru, sarađivao je sa Cheb Mamijem, potom sa WDR Big Bandom, Joe Zawinul Syndicateom, Nguyen Leom, te se proslavio kao vrstan perkusionista i bubnjar na internacionalnoj sceni.

“Nikada nisam razmišljao o mojoj muzici i elementima koji je čine. Različiti uticaji iz djetinjstva u velikoj su mjeri oblikovali ono što danas jesam”, kaže Karim Ziad i dodaje kako su se "u Alžiru uvijek miješali različiti uticaji zemalja Magreba, savremenu muziku mogli ste čuti na radiju i televiziji, a Evropa je bila udaljena samo pola sata avionom". Sa dvadeset godina seli u Pariz, počinje nastupati sa Joeom Zawinulom i Cheb Mamijem.

Nakon što je za izdavačku kuću ACT objavio album Ifrikya 2001. godine, ovaj je umjetnik pod svojim imenom objavio još dva albuma, posljednji Dawi 2007. godine na kojem je okupio vrhunske instrumentaliste. Album Ifrikya muzička kritika ocijenila je “sjevernoafričkim putovanjem kroz Pariz”.

Ziad pjeva, ali i svira različite udaraljke, bubnjeve, gitaru i gumbri, stvarajući muziku kojoj je cilj zbližiti ljude. Projekat Ifrikya objedinjuje muziku Amerike, Afrike i Evrope, donoseći ritmički zagonetnu i melodijski neodoljivu – muziku koja osvaja dušu i tijelo.

Muzika Karima Ziada zvuči kao tržnica emocija, strasti, iskustava, tradicija i vizija.”Ne samo da možete čuti te zvuke, već ih možete gotovo osjetiti”, pojašnjava Ziad i naglašava da je ovakav projekat mogao nastati samo u Parizu, istinski kosmopolitskom gradu, u kojem susrećete utjecaje i kulture kakve na jednom mjestu ne nalazite niti u jednom drugom evropskom gradu. “Jednu od kompozicija The Joker napisao je i Bojan Zulfikarpašić. Kada je čujete pomislite da dolazi iz Alžira, a ne iz Bosne i Hercegovine”, kaže Ziad.

Karim Ziad će sa svojim sedmočlanim ansamblom kojeg čine muzičari iz Alžira, Francuske i Mauricijusa, nastupiti 6. novembra na sceni BKC-a u okviru 13. Jazz Festa Sarajevo 2009.