{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Affan Ramić izložbom obilježio 80. rođendan

F
5.6.2012. u 21:59
164
17
Affan Ramić izložbom obilježio 80. rođendan
164
Jedan od najistaknutijih umjetničkih imena BiH, akademski slikar Affan Ramić večeras je izložbom iz ciklusa "Mediteranski pejzaž" otvorenom u Galeriji "Roman Petrović", u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH, obilježio 80. rođendan.
Sarajevskoj se publici predstavio s 55 radova, koji su retrospektiva umjetnikovog djelovanja i stvaranja tokom proteklih nekoliko godina. Ovom je postavkom Ramić pobudio pažnju velikog broja prijatelja i istaknutih osoba iz društvenog i političkog života, od kojih mnogi nisu uspjeli niti ući u galeriju.

Izložbu je otvorio književnik Mile Stojić, istaknuvši da se ime i djelo Affana Ramića obično vežu za početke oslobađanja od tradicionalnih postupaka u savremenom slikarstvu BiH. Mimetičko slikarstvo za njega je tek zaludna i blijeda kopija prirode, tog Božijeg remek-djela.

"Slikar ne opisuje prirodu, nego je unosi u svoju sliku. Označitelj postaje označeno. Slika je sama kamen, mahovina, jedna praška, mrlja ili fragment pločnika. Ali i nešto više od toga – ona je grmljavina, stablo munje, krš i lom starih oblika, miris ozona. Svijet koji se urušava, isijavajući fantastične oblike", kaže Stojić.

Akademik Affan Ramić pripada generaciji umjetnika koji su utrli put likovnoj umjetnosti ne samo na području BiH, već i cijele bivše Jugoslavije. Kao predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije, bio je na čelu stvaranja jedne značajne historijske epohe u likovnoj umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 20. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: