Kultura
0

Adnanu Lugoniću stipendija Fondacije "Karim Zaimović"

FENA
Zdravko Grebo i Adnan Lugonić
Zdravko Grebo i Adnan Lugonić
Odlukom Fondacije "Karim Zaimović" ovogodišnji stipendist i dobitnik nagrade je Adnan Lugonić (23), student četvrte godine Odsjeka dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Nagradu Lugoniću uručio je profesor Zdravko Grebo, predsjednik Upravnog odbora Fondacije.

Iza ovogodišnjeg laureata veliki je broj angažmana: radio je autorske tekstove za katalog 50. MESS-a, pisao kritičke osvrte za zvaničnu stranicu ovog festivala, s predstavom Puzzle učestovao je na 10. festivalu bh. drame u Zenici, potpisivao scenarij programa za Dan Akademije scenskih umjetnosti protekle tri godine, a bio je i član redakcije Biltena Pozorišnih igara u Jajcu ove godine.

Uz izvanredan uspjeh na studiju Lugonić, novinar portala bh.teatar.ba, potpisuje i dramaturgiju na predstavama 1984. studenta glume Benjamina Bajramovića, te Paraziti studentice režije Elme Islamović.

"Nadam se da ću opravdati ukazano povjerenje i nastaviti putem dosadašnjih laureata", kazao je Lugonić.

Fondacija "Karim Zaimović" osnovana je 1996. godine u znak sjećanja na prerano preminulog novinara i književnika Karima Zaimovića, koji je poginuo kao jedna od posljednjih žrtava opsade Sarajeva. Osnivači Fondacije su porodica Karima Zaimovića, magazin Dani i Radio Zid Sarajevo, odnosno Senad Pećanin i prof. dr. Zdravko Grebo.