Kultura
0

Admiral Mahić i gosti na poetskoj večeri u galeriji Gabrijel

Klix.ba
Admiral Mahić
Admiral Mahić
U sklopu ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima“, u Kamernom teatru 55 – galeriji Gabrijel 20. marta 2013. godine u 18:00 sati bit će održano poetsko veče u kojem učestvuju Admiral Mahić i njegovi gosti: Edita Čerče (plesačica iz Maribora, Slovenija) i Šefik Fiko Daupović (pjesnik iz Sarajeva, BiH).

Admiral Mahić rođen je 1948. godine u Banjoj Luci. Završio je tehničku školu. Bio je vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radio spiker, novinar... Za vrijeme posljednjeg rata, u opsadi grada Sarajeva, bio je zamjenik glavnog urednika časopisa Glas Bosne i Hercegovine. Ujedno je vodio i literarni program Subotom u podne, u podrumu Pozorišta mladih u Sarajevu. Zajedno sa akademikom Muhamedom Filipovićem pokrenuo je inicijativu za osnivanje prvog PEN centra u Bosni i Hercegovini. Nakon oslobođenja grada Sarajeva uređuje časopis za poeziju i umjetničku fotografiju "Republika Poezije" u izdanju NO "Prokultura" - Sarajevo.

Objavio je više od deset knjiga poezije. Prošle godine za pjesme iz najnovije knjige “Ljubavni red vožnje” dobio je prvu nagradu publike i žirija na međunarodnom književnom Festivalu FAROPIS, u Starom Gradu, na otoku Hvaru.

Pored poezije objavljuje i prozu, zabilješke s putovanja, drame, a objavio je niz dramskih tekstova za djecu koji su emitovani na Radio Sarajevu. Admiral Mahić je član Društva pisaca BiH i PEN-a BiH. Ujedno je i član Društva književnika Hrvatske i PEN-a Hrvatske.

Živi u Sarajevu kao slobodni umjetnik.