Kultura sjećanja
53

Admir Delić objavit će 11 ilustracija posvećenih genocidu u Srebrenici, ovo je prva

N. C.
Admir Delić, ilustrator i strip crtač, od prvog do 11. jula, svaki dan će izraditi po jednu ilustraciju posvećenu genocidu u Srebrenici i srebreničkim strahotama.

Ove godine se obilježava 27. godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ostalo je još deset dana do 11. jula kada će, kao i svake godine, biti ukop identificirani žrtava genocida.

Povodom godišnjice genocida Delić će ilustracije posvećene Srebrenici objavljivati na svom Twitter profilu, od danas pa sve do dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

[TWITTER]1542756081633484805[/TWITTER]

"Počinjem s prvom od jedanaest ilustracija za Srebrenicu. Narednih jedanaest dana ću podsjećati da se više nikada nikom ne ponovi", napisao je.

Delić se uz novinarstvo bavi stripovima i ilustracijama koje su mu velika ljubav. Više od deceniju crta stripove, a posljednjih godina i ilustracije o strahotama kroz koje su prošli Srebreničani u julu 1995. godine.

Organizacioni odbor za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a"' Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine predstavili su najavu povodom dženaze i komemoracije 11. jula, a posebna pažnja ove godne je posvećenaulozi žena, majki, kćerki i sestara Srebrenice, ali i svih drugih žena koje su dale doprinos borbi za istinu o genocidu.