{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Adis Lukač predstavio svoje viđenje "svevremene Hasanaginice"

A
2.4.2014. u 21:55
46
11
Adis Lukač predstavio svoje viđenje "svevremene Hasanaginice"
46
Večeras je u Sarajevu otvorena samostalna izložba akademskog skulptora Adisa Lukača na temu "Hasanaginica". Umjetnik je kroz 13 slika izrađenih u crvenom okeru pokušao prikazati svoje viđenje ove popularne bosanskohercegovačke balade, javlja Anadolu Agency. 
Izložba je priređena u organizaciji samog umjetnika i Turskog kulturnog centra Junus Emre, koji je i ustupio prostorije za održavanje ove izložbe. 

Kako i sam umjetnik ističe, ova tema je u njemu dugo sazrijevala, a budući da je prevashodno skulptor, njegova prvobitna ideja je bila da se ova balada prenese u neki od skulptorskim medija. Međutim, umjetnik je zbog niza okolnosti iskoristio drugi medij.

"Slika je došla kao idealan medij koja može udovoljiti onome što sam ja zamislio. Slike su nastajale u trenutku. Bukvalno sam počinjao i završavao sliku u nekoliko sati rada, tj onako kako mi je dolazila inspiracija", pojasnio je Lukač. 

Razlog zbog kojeg je ovaj ciklus rađen u crvenoj boji jeste, kako i sam ističe, činjenica da je njegova prva vizija bila u toj boji, a nakon toga je bilo logično da sve slike u ovoj boji i završi, pojasnio je umjetnik. 

"Mislim da je Hasanaginica svevremena. Smatram da se može povući paralela između nepravde koja se dešava danas i nepravde i patnje koja je opjevana u samoj baladi. Možda danas čak imamo i nekih brutalnijih stvari umotanih u današnje civilizirano okružje."

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz. Prema njegovim riječima, sva djela koja su nastala u osmanskom periodu za Tursku imaju određenu privilegovanu vrijednost. Kako sam ističe, posebno kada se radi o predstavljanju muslimanskog identiteta kroz moderne motode, tj. umjetnost.

"Naše kulture i identiteti su veoma bliski. Kao ambasador Turske u BiH mislim da mi imamo mnogo toga naučiti od stanovnika ove zemlje, posebno na polju umjetnosti i sporta", istaka je ambasador Yildiz.

Izložba će za sve posjetitelje u prostorijama kulturnog centra Yunus Emre biti otvorena do 14. aprila ove godine. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: