Kultura
0

"Adam geist" u sarajevskoj Vijećnici

FENA
Predstava "Adam Geist" u režiji Dine Mustafića koja je premijerno izvedena u sklopu Festivala MESS 2004. godine u fazi je obnove i priprema za ponovno prikazivanje pred sarajevskom publikom.

Riječ je o atraktivnoj predstavi koja je dobila pozitivne kritike, a rađena je po tekstu suvremene njemačke spisateljice Dea Loher. Drama obrađuje brojne teme koje se svakodnevno mogu naći u medijima, najčešće na stranicama njemačkih dnevnih novina, ali i u novinama evropskih zemalja i zemalja iz regiona kome pripada Bosna i Hercegovina - desni ekstremizam, retrogradni nacionalizam, neprijateljstvo prema strancima, rat u bivšoj Jugoslaviji, otuđenost među ljudima, svakovrsna ovisnost suvremenog čovjeka i sve učestalija masovna psihička labilnost i teror..."

Predstava se igra u ambijentalnom prostoru razrušene sarajevske Vijećnice.

Brojni glumački ansambl predvode neka od najznačajnijih glumačkih imena u regionu među kojima su Aleksandar Seksan, Lucija Šerbedžija, Dejan Aćimović, Miralem Zubčević, Jasna Diklić, Ermin Sijamija...

U toku igranja predstava ovisno o obavezama glumaca kao alternacija pojavit će se i mladi glumci Adisa Zuberović i Adnan Hasković.

U odnosu na premijernu izvedbu umjesto Tahira Nikšića na sceni će se pojaviti glumac sarajevskog Pozorišta mladih - Sead Bejtović, a Semir Krivić umjesto Amara Selimovića.

Predstave će se igrati od 30. juna do 5.jula u prostoru sarajevske Vijećnice, a prvo postpremijerno izvođenje publika će imati priliku gledati 30. juna u 21.30 sati.

Termini po datumu igranja su slijedeći: 30. juni u 21.30.,1. i 2. juli u 23.00, od 3. do 5.jula u 21.30.

Karte za predstavu mogu se rezervirati od danas, a u prodaji su od sutra u prostorijama Festivala MESSS.

Cijena karata je 10 KM.