|

Abdulah Sidran danas u posjeti Emmanuelu Macronu u Parizu

Abdulah Sidran danas u posjeti Emmanuelu Macronu u Parizu
76
Klix.ba
21.5.2019. u 12:01
63
komentara
76

dijeljenja
Abdulah Sidran danas u posjeti Emmanuelu Macronu u Parizu Foto: F. K./Klix.ba
Francuski predsjednik Emmanuel Macron primit će u utorak na svečanom ručku desetak evropskih intelektualaca i to samo nekoliko dana prije održavanja izbora za Evropski parlament. Ručak se organizira na inicijativu filozofa Bernard-Henrija Levyja.
Upriličen na inicijativu francuskog filozofa, ovaj ručak će u Jelisejskoj palači okupiti Italijana Claudija Magrisa, Španca Fernanda Savatera, Danca Jensa Christiana Grondahla, Mađara Agnesa Hellera, Holanđanina Roba Riemena, Engleza Simona Schama, Nijemca Petera Schneidera, Izraelca Davida Grossmana, Amerikanku Anne Applebaum, Poljaka Adama Zagajewskog te Abdulaha Sidrana, našeg uglednog književnika.

Pisci, esejisti, historičari i pjesnici su početkom godine potpisali pismo na poziv Bernard-Henrija Levyja, u kojem upozoravaju na "populističkie sile koje se slivaju u Evropu" te su pozvali na mobilizaciju da se "brani naslijeđe Erasmusa, Dantea, Goethea i Comeniusa".

U ponedjeljak je Emmanuel Macron primio Donalda Tuska, predsjednika Evropskog vijeća, kao i portugalskog premijera Antonija Costu.

Također, 28. maja šefovi država i vlada 28 zemalja EU već su planirali da se sastanu na neformalnoj večeri u Briselu kako bi pokrenuli proces imenovanja novih zvaničnika u Evropskom parlamentu, prenosi Le Monde.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...