Sarajevo
0

9. međunarodni poetski susreti "Sarajevo 2010: Omaž Izetu Kiki Sarajliću"

FENA
Izet Sarajlić
Izet Sarajlić
"Međunarodni poetski susreti u Sarajevu" bit će održani 24, 25. i 26. septembra.

Riječ je o 9. međunarodnim poetskim susretima Sarajevo 2010, koji su, kao i do sada, posvećeni Izetu Sarajliću, sarajevskom pjesniku, počasnom predsjedniku kuće poezije "Casa della poesia", počasnom građaninu talijanskog grada Salerna i jednom od najomiljenijih pjesnika u Italiji.

Izet Sarajlić je umro u maju 2002. godine, nakon čega je kuća "Casa della poesia“ odlučila pokrenuti događaj kojim bi se ostvario "san velikog bosanskohercegovačkog pjesnika koji je sanjao - do posljednjih trenutaka svog života - nakon tragedije izazvane ratom i opsadom, vratiti veliku međunarodnu poeziju u Sarajevo".

Manifestacija koju priprema kuća poezije "Casa della poesia“, uz podršku Ambasade Republike Italije u Sarajevu, realizirana je uz suradnju talijanskih i međunarodnih ustanova te nekoliko sponzora.

Ove godine "Međunarodni susreti poezije u Sarajevu" bit će održani u Kamernom teatru 55, u duhu solidarnosti, prijateljstva, ljubavi, emotivne razmjene i želje za susretanjem.

Događaji cijele manifestacije će biti prevedeni na dva jezika (lokani i talijanski). Bit će prikazivani filmovi u kojima Izet Sarajlić čita svoju poeziju.

Ova manifestacija u Sarajevu, koja je već prepoznatljiva i priznata na međunarodnom nivou poetskih festivala, bit će organizirana i ubuduće te da će postati nezaobilazan i važan "poetski" trenutak i most između Evrope i Balkana.