Kultura
0

"8372 Nisu došli" u Gradskom muzeju u Vukovaru

Sarajevo-x.com
U prostorijama Dvorca Eltz/Gradskog muzeja Vukovar od 5. do 28. novembra od 19 sati bit će prikazana izložba ""8372 Nisu došli".

"Nisu došli" sintagma je koju srebreničke žene izgovaraju kada govore o svojim sinovima, očevima, supruzima, rođacima. Broj 8372 označava broj onih čije je posljednje ostatke pronašla i identificirala Međunarodna Komisija za traženje nestalih (ICMP), iako taj broj još nije konačna bilanca srebreničke tragedije.

Autori Anur Hadžiomerspahić, Šejla Kamerić, Gordana Anđelić-Galić, Tarik Samarah, Andrej Đerković i Ajna Zlatar kroz različite umjetničke medije promišljaju srebreničku tragediju i na vrlo izravan i snažan način transparentnošću svojih radova svjedoče zločinu koji se dogodio. Autor likovnog postava je sarajevski arhitekta Nedžad Hrelja, dok je kordinator zagrebačka istoričarka Sena Kulenović.

Izložba je premijerno postavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu 2006.godine i otvorio ju je istoričar umjetnosti Zvonko Maković. Poslije Zagreba, izložba je prikazana u Državnom arhivu Dubrovnika - Palača Sponza, Galeriji Kortil u Rijeci, Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU - Palača Milesi u Splitu, te u Galeriji Anex u Puli.

Izložba je ove godine dobila "Nagradu Ivo Kalina" za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.