{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


65 godina BNP Zenica: Ponos i suze uz predstavu "Sinovi umiru prvi"

25.2.2015. u 22:38
73
11
65 godina BNP Zenica: Ponos i suze uz predstavu "Sinovi umiru prvi"
73
Bosansko narodno pozorište u Zenici večeras je bogatim sadržajem počastilo zeničku publiku povodom 65. godišnjice osnivanja i početka umjetničkog djelovanja i rada.
Zeničanima koji su ispunili Plavu dvoranu ovog pozorišta u Zenici večeras je predstavljena i 700. premijera u produkciji zeničkog pozorišta. Bila je to predstava "Sinovi umiru prvi" u režiji Bobana Skerlića, koja preispituje i danas aktuelnu problematiku nestalih osoba tokom posljednjeg rata koji se odvijao na našim prostorima, te šta su sve najbliži članovi porodice nestalih spremni uraditi da bi dobili bilo kakve vijesti o njima.

Prije predstave Zeničanima je predstavljena i monografija "Zenički teatar u novom ruhu", autora Srđana Vukadinovića, a monografija je predstavljena i kroz fotografije u okviru dokumentarno-teatarske izložbe "Šest i po decenija teaterskog trajanja NP/BNP Zenica".

Direktor BNP-a Hazim Begagić je istakao zadovoljstvo da sa svojim sugrađanima slavi 65. rođendan zeničkog pozorišta i da je kompletna sezona posvećena ovom jubileju.

"Nadam se da ćete se složiti sa mnom da u Bosni i Hercegovini, koja nema tako veliku institucijalnu tradiciju kulture, da kada ustanova slavi 65. rođendan predstavlja veliku i značajnu vijesti. Kompletnu ovu sezonu smo posvetili ovom jubileju i radujemo se da ćemo večerašnjom premijerom, koja će zauzeti značajnu poziciju u našem repertoaru, obilježiti naš rođendan", izjavio je Begagić.

Bosansko narodno pozorište je po jednoj sezoni svojoj publici predstavljalo više od deset projekata u kojima je učestvovalo više hiljada osoba. Ti ljudi su izgradili historiju pozorišta, a jedna od njih je i velika glumica Šefika Korkut-Šunje.

U Bosansko narodno pozorište je došla 1956. godine kada je počela svoju glumačku karijeru koja traje i danas, a večeras je prisustvovala premijeri predstave "Sinovi umiru prvi".

"Emocije su drage i teške, presretna sam da sam doživjela ovu 65. godišnjicu. Samo dvije godine sam radila mimo ovog teatra, u Šibeniku, i onda sam 37 godina radila do penzije, a dok sam bila u penziji radila sam tu još 17 godina. Čitav život sam ovdje ostavila i možete samo zamisliti kako se osjećam kada dođem u ovu kuću", izjavila je Korkut-Šunje.

Zenička publika 700. premijeru nagradila je velikim aplauzom, a radnja predstave izazvala je i suze kod nekih posjetilaca, koji su ipak zadovoljni napustili dvoranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: