|

53 godine Nobelove nagrade: Andrić je pedeset posto novca poklonio državi

53 godine Nobelove nagrade: Andrić je pedeset posto novca poklonio državi
102
Piše: I. P.
10.12.2014. u 09:46
87
komentara
102

dijeljenja
53 godine Nobelove nagrade: Andrić je pedeset posto novca poklonio državi
Prije 53 godine, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost.
Desetog decembra 1961. godine nagrada mu je dodijeljena za roman "Na Drini ćuprija" i tako je Andrić postao prvi Nobelovac sa prostora bivše Jugoslavije. Svečana dodjela održana je u Štokholmu, u dvorani Koncertne palate Švedske akademije, a ovo najveće svjetsko prizanje uručio mu je Anders Esterlling.

Dio novčane nagrade koju je dobio odlučio je pokloniti za unapređenje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

"Želim da obavijestim Savjet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unapređenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine“, napisao je Andrić u pismu 17. maja 1962. godine.

Samu nagradu Andrić je okarakterisao kao pažnju koju svijet poklanja zemlji koja se bori za svoje mjesto u svijetu globalne kulture.

"Moja domovina je zaista mala zemlja među svjetovima, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cijenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svjetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju svijeta na njene kulturne napore i to upravo u vrijeme kada je naša književnost nizom novih imena i originalnih djela počela da prodire u svijet, u opravdanoj težnji da svjetskoj književnosti i ona da svoj odgovarajući prilog.

Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam sretan što vam u ovom trenutku i sa ovog mjesta, ne samo u svoje ime, nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim“, rekao je Andrić prilikom primanja nagrade.

Osim Andrića, Nobelovu nagradu dobio je i bosanskohercegovački hemičar Vladimir Prelog za svoj rad na polju stereohemije organskih molekula. Nagradu je 1975. godine podijelio sa australskim hemičarem Johnom Cornforthom.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...