Dino Mustafić
0

"50. MESS je ostao vjeran traganju za novim scenskim izrazom"

FENA
Dino Mustafić
Dino Mustafić
Ovogodišnji 50. internacionalni teatarski festival MESS imao je za cilj da se sjetimo kako je Festival u tom periodu evoluirao i šta je tražio, te kako je komornim predstavama donosio eksperimentalni teatar, ocijenio je danas u Sarajevu direktor MESS-a Dino Mustafić, rezimirajući jubilarni Festival koji je završen sinoć izvedbom predstave "Posljednja Krapova traka" u izvedbi Roberta Wilsona.

Festival MESS u rođendanskom je izdanju zaljubljenicima teatra donio više od 70 predstava i programa koje je pratilo oko 600 gostiju, a obilježen je i iznimno bogatim Off MESS programom.

Mustafić je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da je 50. MESS pokazao sve ono što je u proteklih pet desetljeća etablirao – donio je veliki broj predstava angažiranog teatra, svojevrsne umjetnosti otpora kao refleksije aktuelnog društva, zatim predstave koje su bile u spoju traganja za novim scenskim izrazom, te izvedbe koje su bile dio trilogije. Publika je imala priliku vidjeti kako reditelji promišljaju teatar u 21. stoljeću.

Potcrtao je da je Festival ove godine bio u nešto izmjenjenijem obliku, bez njegove stalne četiri kategorije, te da nije bio takmičarskog karaktera.

"Vrlo smo počastvovani sinoćnjim istorijskim gostovanjem jednog od najvećih umjetnika 21. vijeka Boba Wilsona. Kuriozitet je i taj što je on sam bio akter na sceni", naglasio je Mustafić.

Festival će iduće godine biti održan od 1. do 10. oktobra, dok će mu prethoditi velika izložba 30. septembra koja će biti organizirana u saradnji s Ars Aevijem.

"Pored dovođenja svjetskih mainstream kompanija, otvarat ćemo put i nezavisnoj, alternativnoj sceni te manjim teatrima i mladim rediteljima, gdje ćemo pokazati da teatar još može da nas zabrine i zapita“, zaključio je direktor MESS-a.

Govoreći o sadržajima koje će iduće godine donijeti programi World MESS i Mittel Europe, predsjednik Umjetničkog savjeta i selektor Festivala Giorgio Ursini Uršič istaknuo je da se već intenzivno radi na dovođenju jedne od najvećih svjetskih rediteljki Ariane Mushkin. Ona je ovdašnjoj publici poznata po angažmanu tokom rata u BiH, kada je bila dio grupe umjetnika koji su prosvjedovali protiv rata u našoj zemlji.

Najavio je da će namjera biti ugostiti kompanije iz mnogih zemalja koje su renomirane na svjetskoj teatarskoj sceni, kao što su iz Islanda, Njemačke, Francuske i Japana.

Selektorica Future MESS programa Selma Spahić istaknula je da će iduće godine ovaj program donijeti pet predstava umjetnika iz različitih zemalja te da će biti paralelno praćene studentskim i workshop programima.

MESS je ove godine dodijelio dva Zlatna lovorova vijenca - njemačkom reditelju Franku Castorfu i glumici Mirjani Karanović. Posebna nagrada "Marko Kovačević", koja ima za cilj izdvojiti vrijedna djela u teatarskoj produkciji, bit će dodijeljena Sulejmanu Bosti za prijevod djela "Estetika performativne umjetnosti" njemačke autorice Erike Fischer-Lichte.