Kultura
0

5. ZFF: Nagrada za kratkometražni film Šejli Kamerić i Timuru Makareviću

FENA
Pobjednik 5. Zagreb film festivala (ZFF) je film "Izgnanstvo" ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, koji je osvojio nagradu "Zlatna kolica" za najbolji dugometražni igrani film, objavljeno je u subotu na konferenciji za novinare.

Festivalske projekcije ove je godine posjetilo oko 31 hiljadu gledatelja, a imali smo 140 većinom inozemnih gostiju, rekao je Boris T. Matić, direktor ZFF-a, koji završava u subotu uvečer dodjelom nagrada.

Film Andreja Zvjaginceva priča je o bračnom paru koji iz grada odlazi živjeti na selo, no seosku idilu ruši ženino priznanje da je trudna s drugim muškarcem. Zvjagincev je sa svojim prvijencem, filmom "Povratak" pobijedio i na 1. ZFF-u.

"Zlatna kolica" za najbolji kratkometražni igrani film dodijeljena su 15-minutnom bosanskohercegovačkom filmu "Šta ja znam" Šejle Kamerić i Timura Makarevića, u kojem sve likove glume djeca. Film, čiji je scenarij napisan kao "sjećanje na tuđe ljubavi", žiri je ocijenio "dobrim, jakim i neobičnim".

Izraelski dokumentarac "Vojnički dnevnici" Yaniva Bermana, filmski uvid u život izraelskih vojnih rezervista, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom ZFF-a jer, ocijenio je žiri, "hrabro i beskompromisno iznosi problematiku represije".

Najbolji film po izboru publike je "Kontrola" nizozemskog redatelja Antona Corbijna, melanholični biografski film o Ianu Curtisu, pokojnom pjevaču rock-grupe Joy Division. Film je dobio ocjenu 4,79.

Film mlade redateljice Sare Hribar "Pusti me da spavam", priča o životima "običnih ljudi", proglašen je najboljim u programu "Kockice", u kojem su prikazivani hrvatski filmovi.

Iz novog programa "Vip Bibijada", namijenjenog djeci, po izboru publike za najbolji je izabran danski "Izgubljeno blago vitezova Templara" Kaspera Barfoeda. Filmove tog programa svakodnevno je pogledalo oko 500 djece.

Uz "Zlatna kolica", najbolji filmovi dobit će novčane nagrade - dugometražni pet hiljada eura, kratkometražni i dokumentarni po 1500 eura, hrvatski film dvije hiljade eura, a najbolji film po izboru publike hiljadu eura.

Na posljednjoj festivalskoj konferenciji za novinare bio je i njemački redatelj Florian Henckel Von Donnersmarck, autor filma "Život drugih", prošlogodišnjeg pobjednika ZFF-a.

Istaknuo je da je Zagreb film festival prvi festival koji je prepoznao njegov film, nakon čega je počeo njegovo veliko putovanje, na kojem je, među ostalim, osvojio više nagrada Evropske filmske akademije i Oskara za najbolji strani film.

Ovogodišnji Zagreb film festival počeo je 21. oktobra, a na njemu je prikazano 90 filmova iz tridesetak zemalja. Za nagrade se natjecao 41 film iz glavnog programa.