Dom oružanih snaga BiH
0

5. Internacionalni muzički festival "Bosna"

Sarajevo-x.com
U periodu od drugog do osmog oktobra, 2009. će se održati peti po redu Internacionalni muzički festival “Bosna” (BIMF).

U sklopu sedam koncerata nastupiće Ursula Oppens (SAD), Jerome Lowenthal (SAD), Jeffrey Swann (SAD), Violeta Smailović-Huart, Belma Alić, Srebrenka Poljak (Hrvatska), Julia Gubaidulina (Hrvatska) i Zemira Masleša. Svi koncerti se održavaju u Domu oružanih snaga BiH, u Sarajevu s početkom u 20:00 sati. Izuzetak je završni koncert koji se održava u Pavarotti Centru u Mostaru.

Svaki od gostujućih internacionalnih umjetnika će održati master class (majstorske radionice) za studente Muzičke Akademije, ponuđene kroz festival potpuno besplatno, tako da će i ove festivalske godine sarajevski studenti imati priliku surađivati s vodećim umjetnicima iz SAD-a, pobjednicima svjetskih takmičenja, naročito profesorima Juilliard School of Music iz Njujorka.

Takođe ove godine svaki od gostujućih umjetnika će se predstaviti u vidu informalnog intervjua i razgovora.

Koncertni program će se sastojati od djela tzv. klasičnog repertoara do promocije nove, savremene klasične muzike, te tradicionalnim predstavljanjem premijerno izvođenih djela u Sarajevu. Ove godine ćemo imati vanredno i rijetko zadovoljstvo, Oppens će izvesti evropsku premijeru dobitnikom Oscara i Pulitzerove nagrade, kompozitora John Coriglianoovog “Winging It” (2008.), što je izuzetna čast za festival ali i zadovoljstvo za publiku.

BIMF 2009. program:

  1. oktobar, 2009. Violeta Smailović-Huart, violina & Julia Gubajdullina, klavir
  2. oktobar, 2009. Ursula Oppens, klavir
  1. oktobar, 2009. Jerome Lowenthal, klavir
  2. oktobar, 2009. Belma Alić, čelo & Srebrenka Poljak, klavir
  3. oktobar, 2009. Zemira Masleša, klavir lecture/recital
  4. oktobar, 2009. Jeffrey Swann, klavir
  5. oktobar, 2009. Zemira Masleša, klavir lecture/recital