Kultura
4

37 godina prikupljao bajramske čestitke, sad ih izlaže u Visokom

FENA
Izložba ''Bajram na starim čestitkama i fotografijama'' na kojoj će biti predstavljeno 320 eksponata koje je u proteklih 37 godina prikupljao prof. Senad J. Hodović bit će otvorena sutra u Zavičajnom muzeju u Visokom.

"Osim fotografija i razglednica na izložbi će biti postavljeno i nekoliko eksponata, kamenih ploča, koje su ručno rađene, a na kojima osim motiva postoji i niz tekstova koji otvaraju novo polje za istraživanja kako jezička tako i sociološka i antropološka", kazao je za Fenu autor izložbe i direktor Zavičajnog muzeja Senad J. Hodović.

Nekoliko desetina čestitki i fotografija su skenirani na format A3 ili A4 kako bi bili jasniji i vidljiviji obzirom da su u originalu veličine 9x13 cm.

Zavičajni muzej u Visokom je zaprimio veliki broj interesovanja kako bi izložba bila postavljena u drugim gradovima u BiH.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u BiH i u Visokom će biti postavljena dvije sedmice.

"Svaka čestitka ili bajramija morala je biti vedra. Vesela, šarena, sa uzorcima koji namah izmame osmijeh na lice. I onoga ko je šalje i onome kome stiže. Pa eto ti na njima cvijeća i ašlama, buketića i jaglaca, vijenčića ružica i grana uz mjesečev odsjaj. Eto ti na njima pobožnih mladića koji na sedždu padaju u bosanskom odijelu, ili onih dobrih Bošnjana štono na pazaru pazaruju čile zdrave ovnove rogate za najboljeg kurbana. Eto ti motiva lijepe Baščaršije i njenoga sjajnoga oka - Sebilja, eto ti uzrelog a neobranog šipka, nađe se i pokoji grad, čaršija, njeno ime, volj' ti Čajniče, Bihać, Foča, volj' ti Saraj'vo, Banja Luka, Mostar, ...volj' ti Visoko..." napisala je o bajramskim čestitkama koje će biti izložene u Visokom prof.dr. Fahira Fejzić Čengić.

Prije nekoliko godina prof. Hodović je priredio u Sarajevu izložbu "Božić i Uskrs/Vaskrs na starim čestitkama" te izložbu "Božić na starim čestitkama do sredine XX stoljeća".