Kultura
26

"35 umjetničkih godina" Zorana Jančića za publiku u Sarajevu

Klix.ba
Sarajevski pijanista Zoran Jančić održao je solistički koncert simbolično nazvan "35 umjetničkih godina" koliko je i prisutan na muzičkoj sceni.

Koncert je u Domu Oružanih snaga BiH organizirao Ciklus koncerata Maestro, čiji je voditelj pijanist mlađe generacije Bartolomej Stanković iz Visokog, a sarajevskom su prethodili nastupi pred publikom u Zenici, Splitu i Osijeku.

Jančić se sarajevskoj publici predstavio djelima J.S. Bacha, Fazila Saya i Karolya Krombholza. Početak koncerta je bio posvećen Bachovim Koralima i Preludijima koje su za klavir solo preradili kompozitori koji su djelovali na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

"Pijanist koji pokazuje duboko osjećanje za svu muziku koju interpretira, njegov bogati i topli ton klavira, doseže srce svakog slušaoca“, napisao je svojevremeno kritičar pariskog lista Le Monde.

Jančić je odsvirao i "Paganini varijacije" turskog kompozitora Fazila Saya, urnebesni klavirski komad koji je nastao prije desetak godina.

Za sarajevsku publiku priređena je i premijerna izvedba 12 koncertnih etida "Muzički portreti" mađarskog kompozitora Karolya Krombholza. U 12 etida, slika, publika je mogla prepoznati poznate melodije djela nekoliko kompozitora, a riječ je o Eugenu D'Albertu, Ignazu Friedmanu, Camilleu Saint-Saensu, Sergeju Rachmaninovu, Emilu Saueru, Antonu Rubinsteinu, Ignazu Padarewskom, Leopoldu Godowskom, Ferucciu Busoniju, Franzu Lisztu, Igoru Stravinskom i Claudeu Debussyju.