{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


290.000 KM pomoći za Arhiv BiH

F
24.7.2015. u 12:38
88
8
290.000 KM pomoći za Arhiv BiH
88
Češka razvojna agencija osigurala je 290.000 KM za realizaciju projekta "Jačanje kapaciteta Arhiva Bosne i Hercegovine" putem kojeg će biti donirana laboratorijska oprema za restauriranje arhivske građe oštećene u prošlogodišnjem požaru koji je nastao tokom februarskih protesta.
Vršilac dužnosti direktora Arhiva BiH i ambasador Republike Češke u BiH Šimun Novaković i Jakub Skalnik potpisali su ovim povodom danas u Sarajevu Protokol o saradnji između Češke razvojne agencije, Državnog arhiva Češke i Arhiva BiH.

Projekt predviđa i organiziranje dvomjesečne stručne obuke za dva uposlenika Arhiva BiH u Češkoj, a potom će Državni arhiv pružati usluge drugim arhivima.

Također, u okviru ovog projekta studenti Odsjeka za rekonstrukciju i restauraciju Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu imat će priliku koristiti laboratorijske prostore Državnog arhiva.

Novaković je podvukao da se ovaj arhiv nalazi još uvijek u teškom stanju nakon požara koji ih je zadesio, a imaju i manjak osoblja budući da ih je trenutno samo 18 uposlenika od potrebnih 40 što je nedovoljno s obzirom na kapacitet građe kojom raspolažu.

Naglasio je da obnova traje duže nego se to očekivalo budući da odluka o izdvajanju sredstava iz tekuće rezerve od oko 196.000 KM za sanaciju prostorija nikad nije bila na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, a ove godine izdvojeno je svega 10.000 KM za te potrebe.

Ambasador Skalnik je napomenuo da je pomoć Arhivu dio šireg konteksta Češke razvojne agencije jer je BiH jedna od prioritetnih zemlja Češke razvojne agencije putem koje se godišnje implementira oko 25 projekata iz oblasti poljoprivrede, energetike, vodovodne infrastrukture i javne uprave.

Dodao je da ovaj projekt pripada oblasti javne uprave, izražavajući nadu da će on pomoći jačanju kapaciteta Arhiva Bosne i Hercegovine.

Republika Češka je nakon saznanja o štetama u arhivskoj građi, poslala stručnjaka za hemijsku tehnologiju i konzervaciju spomenika, koji je posjetio oštećene prostorije Arhiva i dao preporuke kako najbolje sanirati nastalu štetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: