Banjaluka 2009.
0

22. septembra počinje Festival animiniranog filma

Sarajevo-x.com
Međunarodni festival animiranog filma ’’Banjaluka 2009’’ održaće se od 22. do 27. oktobra, ove godine u četiri grada u BiH i to u Banjaluci, Sarajevu, Bosanskoj Gradišci i Mrkonjić Gradu.

Organizator, drugog po redu Festivala animiranog filma je Asocijacija za vizuelne umjetnost ’’Fenix art’’ iz Banja Luke, koja već pet godina putem revija i festivala radi na popularizaciji autorskog animiranog filma.

Na konkurs festivala pristiglo je 136 filmova, iz 22 države svijeta. Žiri je odabrao 60 filmovakoji svojim kvalitetom zaslužuju da budu prikazani na ovogodišnjem festivalu, od kojih je 38 filmova,ušlo u takmičarski program. Nagrade ovogodišnjeg festivala su nagrada za najbolji film festivala u iznosu od 3.000,00 eura i učešće u žiriju sledećeg festivala, te nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz, u novčanomm iznosu od 1.000,00 eura. U okviru festivala biće dodjeljene i tri nagrade za tehnike animacije (najbolji 2D, 3D, lutka film/glina), kao i nagrada publike.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće pet članova i to prošlogodišnja dobitnica glavne nagrade festivala Wiola Sowa, Nedžad Begović,Stojan Dukov, Mihail Aldašin i Aleksa Gajić.

Festival će otvoriti retrospektiva filmova jednog od najpoznatijih ruskih animatora današnjice Mihaila Aldašina, koji će ujedno biti i član žirija na 2. festivalu animiranog filma Banjaluka 2009.

Gledaoci će pogledati filmove za koje je Aldašin osvojio brojna priznanja u Evropi i svijetu. Film „O Ivanu Ludom“ je zasnovan na ruskoj bajci, „Bukaški“ govori o ''teškom'' životu insekata u kuhinji. „Lovac“ je priča o lovcu koji postaje žrtva svog kolege, a film „Kele“ je priča zasnovana na bajci iz ruskog regiona Čukotka, koji je posebno zanimljiv po tome što su korišteni neki čukotski crteži s kraja 19. vijeka i autentična muzika. Animirani film „Roždestvo“ je priča o svemu onome što se dešavalo u vrijeme rođenja Hristovog, a tu su još i filmovi „Druga strana“, „Pums“ i „Istorija ruskih careva“.

Ove godine posebno je zanimljiv program dugometražnih filmova. Prvi je „Kvirino Kristijani, tajna prvih animiranih filmova“ autora Gabrijela Cukelija. Riječ je o prvom dugometražnom filmu ovog umjetnika, koji govori o čovjeku koji je snimio prvi animirani film „Apostol“, u Buenos Airesu 1917. godine.

Ono što će predstavljati ekskluzivu na ovogodišnjem festivalu biće program od dva bloka animiranih filmova Trećeg rajha, snimljenih u periodu od 1933. do 1945. godine. To je program koji je do sada rijetko prikazivan van Njemačke i specijalno je priređen za Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci. Na repertoaru će se naći i nagrađeni filmovi sa Festivala animiranog filma u Neumu, sa ovogodišnjeg festivala ’’Anesi 2009’’, ostvarenja autora ’’Zagrebačke škole animiranog filma’’, program francuske i kineske animacije, retrospektiva veterana bugarske animacije Stojana Dukova, kao i program dugometražnih animiranih filmova.

Planirano je da, u toku festivala, bosanskohercegovačkoj publici bude prikazano više od 200 animiranih filmova. Osim takmičarskih i ostalih pratećih programa u okviru festivala, planirani su i edukativni sadržaji u vidu radionica animiranog filma, predavanja i projekcije filmova za učenika osnovnih i srednjih škola, kao i promocije knjiga iz oblasti animiranog filma.