Kultura
0

22. sajam knjige pod motom "Knjiga, svijet kreativne edukacije"

FENA
Foto: Arhiv/Skenderija.ba
Foto: Arhiv/Skenderija.ba
"Knjiga, svijet kreativne edukacije" tema je ovogodišnjeg 22. međunarodnog sajma knjiga i učila koji će na do sada rekordnom prostoru od 8.000 kvadratnih metara biti održan od 21. do 26. aprila u Centru Skenderija.

Sajam će prigodnom svečanošću zvanično biti otvoren 21. aprila u 18 sati u Bosanskoj kući knjige, centralnom mjestu promocija i drugih sajamskih događaja, smještenoj u dvorani "Mirza Delibašić".

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara (UIK) BiH Ibrahim Spahić istaknuo je na današnjoj konferencij za medije u Sarajevu da će goste i posjetioce sajma kratkim obraćanjem pozdraviti književnici Nura Bazdulj-Hubijar, Ivan Kordić, Stevan Tontić i Mirsad Bećirbašić.

Pozdravne će riječi na otvorenju imati i organizatori - direktor Centra Skenderija Suad Džindo, direktor TKD "Šahinpašić" Tajib Šahinpašić te Spahić.

Šahinpašić je ovogodišnji sajam nazvao najvećim do sada, ali i najvećom kulturnom manifestacijom koja okupi oko 100.000 poklonika knjige. U dvije dvorane Centra Skenderija stara i nova izdanja predstavit će više od 2.000 izdavača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i kulturni instituti zemalja koje imaju svoje ambasade u BiH.

Ovaj će put sajam biti organiziran van svih komercijalnih i ekonomskih rezona, kazao je Šahinpašić, naglasivši da će u fokusu biti obrazovanje. Tako će Univerzitet u Sarajevu, koji ove godine obilježava 60. godišnjicu od osnivanja, prezentirati na posebnom štandu aktivnosti svih svojih članica.

Također će aktivnosti na razvoju svih nivoa obrazovanja te Bolonjskom procesu predstaviti i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok će IK "Svjetlost" organizirati retrospektivnu izložbu svojih najvažnijih izdanja u proteklih 65 godina, koliko obilježava ove godine.

Sajamsko će 22. izdanje biti obilježeno bogatijim i sadržajnijim pratećim programima, te će Bosanske kuće u obje dvorane ugostiti niz promocija i druženja s književnicima. Bit će tu i kutak za djecu, gdje će se autori dječijeg stvaralaštva družiti s najmlađima.

Godišnja nagrada UIK-a bit će dodijeljena 25. aprila u Domu mladih, dok će uručenje sajamskih nagrada uz obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva biti upriličeno 26. aprila u dvorani "Mirza Delibašić".