Kultura
0

2012. u znaku slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta

Sarajevo-x.com
U Beču su počele aktivnosti i pripreme povodom ''Godine Gustava Klimta'' kojom će se obilježiti 150. godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika Bečke secesije.

Devet izložbi i 800 izloženih radova samo su dio bogatog programa ''Klimtove godine''. U izložbenom prostoru dvorca Belvedere, koji posjeduje najveću kolekciju Klimtovih djela, već je otvorena izložba ''Gustav Klimt i Josef Hoffmann – pioniri moderne“ koja će trajati do 4. marta, a već 15. juna slijedi izložba ''150 godina Gustava Klimta''. Kolekcija Belvedere sadrži i najpoznatije Klimtovo djelo ''Poljubac'' iz 1907/08. godine.

Najveći bečki muzej umjetnosti ''Muzej historije umjetnosti'' od 14. februara do 6. maja će u predvorju izložiti 13 slika i skica koje su prethodile oslikavanju stepeništa ovog muzeja 1890. godine. Ovaj angažman značio je uspon u Klimtovoj karijeri.

U muzeju ''Leopld'' će od 24. februara do 27. augusta biti postavljena izložba ''Smrt i život“ koja obuhvata najznačajnija slikarova djela te izložba ''Klimt lično. Slike – pisma – nacrti“ u čijem središtu pažnje je zaostavština Klimtove životne saputnice Emilie Flöge.

I muzej ''Albertina'' se pridružio cjelogodišnjoj manifestaciji pa će od 14. marta do 10. juna prikazati 170 crteža iz svoje kolekcije i posudbe iz drugih austrijskih i svjetskih muzeja.

Gradski muzej ''Wien Museum“ će od 16. maja do 16. septembra izložiti 400 crteža iz svoje i ujedno najveće kolekcije Klimtovih crteža, kao i slikarovu kecelju, radni materijal i crtež mrtvog Gustava Klimta koji je načinio slikar Egon Schiele.

U Klimtovoj vili u gradskom okrugu Hietzing trenutno je u toku generalna sanacija, a za javnost će biti otvorena na ljeto 2012. godine. U prizemlju kuće smješten je Klimtov posljednji atelje koji je koristio od 1911. godine do svoje smrti 1918. godine.

I Turistička zajednica Grada Beča ''WienTourismus“ se sprema za ''Klimtovu godinu“, a najviše se reklamira u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Japanu i SAD-u. I bečki hoteli, slastičarne i pekare pripremaju kolače i torte s motivima u vezi sa velikim austrijskim slikarom.